Wonen aan het water heeft iets idyllisch. Wonen óp het water is zo mogelijk nog specialer. Ziehier: een prachtige woonboot van 120m2 met 70m2 terrassen, gelegen in het Antwerpse Houtdok. Meer nog, Antwerpen telt amper 30 aanlegplaatsen voor woonboten. En dit is er dus één van. Unieker kan bijna niet.
Je hoeft alleszins geen jaarlijks vakantiebudget meer opzij te zetten, want vanop je boot is het élke dag vakantie. Vanuit de patrijspoortjes heb je zicht op het Havenhuis. Zet je voet aan wal, dan sta je in minder dan één minuut wandelen onderaan het MAS. Maak er anderhalve minuut van en je staat op het skydeck. Op vijf minuten sta je in het bruisende Antwerpse stadscentrum.
Loop je van het dek over de loopbrug naar de boot, dan kom je terecht in het ruim aka de gezellige woonkamer. Vijf treden lager vind je de open keuken en de eetkamer. Achteraan liggen drie slaapkamers en twee opbergruimtes. Bovenop het dek vind je drie grote terrassen. Héérlijk vertoeven in de zomer, maar ook tof in de winter. Er is zelfs een dedicated plek voor een jacuzzi.
Als we de huidige eigenaars van deze boot mogen geloven – en dat doen we – zijn dat één voor één keitoffe buren: van een schipper op rust tot verschillende jonge gezinnen (met hondjes!). Er is een Whatsappgroep. Post je daarin een oproep – een uitnodiging voor de apéro op het dek of ‘kan-ik-van-iemand-een-ei-lenen’ – dan staat er ongetwijfeld binnen die tien minuten iemand te zwaaien op de kade. Ook tof: op 1 januari is er de traditionele (niet-superlegale en zeker niet geplande) nieuwjaarsduik met alle buren.
We krijgen niet elke dag een woonboot in verkoop. Hieronder 5 prangende vragen die wij hadden – jij ongetwijfeld ook – én het antwoord van de huidige eigenaars:
Heb je een vaarbewijs nodig om op een woonboot te wonen?
“Nee. Tenzij je wil varen, uiteraard.”
Kan je überhaupt nog varen met deze boot?
“Zeker. Elk schip dat in het water ligt, moet kunnen varen.”
Hoe zit het met de kosten? Waar moet een koper rekening mee houden?
“Je betaalt enkel ligkosten, de zogenaamde huurprijs van je plek op het water, berekend aan de hand van het aantal vierkante meter. Die ligkosten bedragen per maand 261 euro en daarin zit ook een parkeerplaats. Om de vijf jaar staat een onderhoud op de planning, om naar de constructie en staat van de romp te kijken en een nieuwe laag verf aan te brengen. Tijdens dat onderhoud kan je trouwens gewoon op je boot blijven wonen. Maar dan op het droge.”
Kan je zeeziek worden op een woonboot?
“Nee (lacht), de boot ligt stevig verankerd en aangemeerd. Bovendien heb je behoorlijk wat beweging of golven nodig om zeeziek te worden. Wanneer er een hevig onweer losbarst boven Antwerpen en er een krachtige wind staat, zal je ietwat beweging kunnen waarnemen, maar zelfs dàt valt goed mee.”
Nog een laatste, misschien gekke, vraag. Als je de wc doorspoelt, waar komt dat water dan terecht?
“We krijgen die vraag geregeld als we hier gasten ontvangen. (lacht) Onze wc is aangesloten op de riolering. Je kan onze woonboot echt vergelijken met een gewoon huis. Ook de kosten van de nutsvoorzieningen zijn hetzelfde als dat wat je betaalt in een huis. En wat de verwarming betreft: da’s met gasflessen. Of we steken onze houtkachel aan. Supergezellig!”
Breng je graag een bezoekje aan je toekomstig huis op het water? Geef gerust een seintje! Mailen kan naar hallo@strafvastgoed.be. Bellen doe je naar 03 283 64 64