Achter elk pand dat te koop komt, schuilt een verkoper die het als geen ander kent. Daarom gaan we in onze nieuwe reeks ‘Verkopersverhalen’ op zoek naar de verhalen achter de foto’s. Hoe is het huis gegroeid? Wat zijn de favoriete plekjes? Hoe zijn de interieurkeuzes gemaakt? En welke tips heeft de verkoper voor de nieuwe eigenaar?
Vandaag luisteren we naar het verhaal van Monique Vugs, verkoper van een prachtig herenhuis op de Karel De Preterlei. “We keken door de vele golfplaten en kotjes in de tuin en zagen de grote, lichte leefruimte die het kon worden.”
Wie in Berchem graag gaat wandelen in het mooie Te Boelaerpark, heeft misschien al eens staan staren naar dit statische huis op de hoek van de Karel De Preterlei. Hoe kan het ook anders, met een gevel zo sprekend als deze. De grijsblauwe lambrisering, de warme steen en het erkerraam doen je gewoon pauzeren in je stap.
In 2002 zag het pand er op bepaalde plekken nochtans helemaal anders uit, vertelt Monique. “Zo was onze huidige leefruimte een afgeleefde carwash met veel golfplaten, en stonden er koterijen in wat nu de tuin is. Toch zagen we snel het potentieel van deze ruimtes, zeker in combinatie met de authentieke cottagestijl van het originele huis. In het algemeen kreeg je een groot, lichtrijk pand met een mooie buitenruimte… En dat allemaal op een topligging. Dan neem je het vele werk er wel bij.”
Makeover van de carwash
Samen met Johan Peeters van Bulk Architecten begon Monique aan de renovatie, die zo’n 6 maanden duurde. De doorzichtige golfplaten op het dak van de carwash maakten plaats voor een lichtstraat van wel 13 meter lang, en ook de bijgebouwen in de tuin moesten eraan geloven. “Om de woning maximaal te verbinden met de buitenruimte en natuurlijk heel wat licht binnen te laten, plaatsten we ook een schuifpui van 9 meter”, vertelt Monique.
Het is duidelijk: de leefruimte is het kloppende hart van het huis. “We wouden een ruimte creëren waar je met een groter gezelschap aan tafel kan zitten, maar waar je ook intieme hoekjes vindt. Ook belangrijk was de connectie met de open keuken. Zo hebben we alle onderdelen van onze leefruimte – de zithoek, onze ‘eetkamer’ annex home office en ons apero- en leeshoekje – rond de keuken gebouwd.”
De ziel behouden
Het originele herenhuis dat verbonden is aan de carwash, kreeg ook een hedendaagse upgrade. Die renovatie gebeurde met respect voor de authenticiteit van het huis, en dat merk je van zodra je de voordeur binnenstapt. De imposante hal is gehuld in hout, en dat steekt mooi af tegen de zwarte marmeren tegels.
“We houden erg van het karakter van een oude woning en vonden het dus belangrijk om zoveel mogelijk te behouden, zolang het een hedendaags comfort niet in de weg stond”, aldus Monique. “De mooie traphal met originele lambrisering is zo intact gebleven, net als alle deuren met loodglas.”
Ook de betonnen structuur in de carwash besliste de familie zichtbaar te laten. Die zorgt mee voor de industriële feel van de ruimte.
Waar Monique geen oude elementen kon recupereren, ging ze zelf op zoek naar karaktervolle oplossingen. “De plankenvloer uit de woonkamer komt uit een ander herenhuis”, vertelt Monique. “We zochten iets wat leven zou geven aan de ruimte, en deze toevallige vondst paste in onze beperkte budget. We hebben de planken zelf gelegd en behandeld met een homemade combinatie van witte lak en vernis.”
Let’s talk furniture
Het is niet alleen de structuur van de woning die opvalt wanneer je rondloopt: ook de meubels, de decoratie en de verlichting doen je staren. De inrichting bestaat vooral uit oude meubels die de familie al jaren heeft, nieuwe vondsten van rommelmarkten en enkele designklassiekers.
Het is voor een groot stuk de verdienste van Monique, die mode en interieurs ontwerpt en ook unieke stuks verkoopt via haar webshop. “Ik ben altijd op zoek naar bijzondere spullen, dingen met een verhaal. Ik hou van kleur en textuur en ga dus vaak rommelmarkten en kringlopen. Om op de hoogte te blijven van wat er leeft, bezoek ik veel steden.” Ook met haar man Emile schuimt ze graag marktjes af.
Het verbaast dan ook niet dat ook de meubels in haar eigen huis een verhaal hebben. “De eettafel hebben we al 26 jaar. Die was eigenlijk te groot voor het vorige huis, maar we vonden ze te mooi. Ze is gerestaureerd door mijn vader, een handelaar in antiek.”
Ook over de kasten naast de kachel heeft Monique iets te vertellen. “Die komen uit een kantoorruimte van de jaren ’50. Origineel hadden ze poten: die gebruikten we als basis voor de maat van het betonnen ‘podium’ eronder. De kastjes zorgen samen met de draaibare houtkachel voor een symmetrisch beeld.”
Of Monique dan een favoriete ruimte in het huis heeft? “Ik heb er veel! Maar in de top 3 staat zeker het vintage lederen clubzeteltje in de koffiehoek van de woonkamer.”
Wie helemaal wegzwijmelt bij deze foto’s, moeten we helaas teleurstellen: dit unieke pand vond razendsnel een nieuwe eigenaar en is dus al verkocht. “Voor ons werd het iets te groot: wij zetten nu onze tanden in een nieuw en kleiner project”, aldus Monique. “De nieuwe eigenaars kan ik alleen maar heel veel mooie momenten samen toewensen. Het is een echt leefhuis, dus dat zal wel lukken.”
En de buurt? “Die is top! Daarom blijven wij er ook hangen. Plekjes zoals bakkerij Bloemberen, verpakkingsvrije winkel Bocal, Bar François, open atelier SPIL, Deli Barrio, Bar Brul, Café Josée, Table D’hô, … En natuurlijk ook twee heerlijke parken waar je van oude bomen kan genieten.”
Heel veel succes en interieurplezier in jullie nieuwe thuis, Monique & Emile!