De vastgoedmarkt en de veelbesproken rush op huizen en appartementen met een buitenruimte zijn al een dik jaar een absoluut hot topic. Als de coronacrisis iets gedaan heeft, dan lijkt het wel zorgen voor een prijsstijging die tegen een hoge snelheid de pan uit swingt. Maar is dat effectief zo? Philippe nam er de cijfers van het meest recente Immoweb Pulse report bij. Lees snel verder om te ontdekken of de vermoedens stroken met de realiteit.
Ter info: het Pulse Report geldt voor de regio Antwerpen en specifieker voor de postcodes 2000, 2018, 2020, 2030, 2050 en 2060.
Het aanbod
Jarenlang lag het totale aanbod van huizen en appartementen vrij stabiel. Dat veranderde in 2020 omwille van logische redenen: door de coronacrisis was er een terugval in het aanbod tijdens de maanden maart en april 2020. Toen was er maar liefst een daling van 40%. Toch pikten makelaars en particuliere verkopers snel de draad weer op: in mei 2020 lag het aanbod van nieuwe panden zelfs hoger dan diezelfde maand een jaar eerder.
Ook de maanden die volgden, bleef het aanbod stijgen naar zelfs ongeziene hoogtes: plots was er 50 à 60 tot zelfs 70% meer aanbod online dan diezelfde periode in 2019. Naar de redenen blijft het gissen, al vermoeden vastgoedkenners dat de pandemie voor heel wat inzichten heeft gezorgd: de nood aan (meer) buitenruimte of een thuiswerkplek bijvoorbeeld kan zeker een rol gespeeld hebben.
De vraag
Je kan dus stellen dat we vanaf half 2020 met een gigantisch aanbod zaten. Volgens de regel van vraag en aanbod zou de prijs daardoor moeten dalen. Niets is helaas minder waar: de prijzen van vastgoed zijn vrij hard gestegen. Zo liggen huizenprijzen in 2021 5 tot 8% hoger dan in 2020. Auwch.
Als we het dieptepunt tijdens de coronacrisis als ankerpunt pakken, da’s dan april 2020, dan zitten we zelfs met een prijsstijging van 19% voor woningen in centrum Antwerpen. Ook appartementen stijgen in prijs: gekeken vanop het dieptepunt in april 2020 zien we ook hier een stijging van 10%.
Als vuistregel gaan wij uit van een jaarlijkse waardestijging van 3%. We zitten hier dus zeker met opvallende stijgingen op jaarbasis.
De vraag is dus minstens ongewijzigd en wie weet zelfs toegenomen: de stijgende huizenprijzen lijken kandidaat-kopers niet af te schrikken om te blijven speuren naar en te blijven bieden op hun droomwoning.
Impact op kopers vs huurders
Met de stijgende huizenprijzen lijkt het niet ondenkbaar dat de vraag op de huurmarkt is toegenomen. We zien echter het tegenovergestelde. Even terugblikken op 2019: toen maakte het ‘te koop’-aanbod zo’n 46 à 48% uit van het totaal aantal zoekertjes. In de eerste 3 maanden van 2020 steeg dat aanbod al naar 47 à 52%. Die stijging zet zich verder in 2021: in de eerste 3 maanden van dit jaar zien we al dat 49 à 54% van alle zoekertjes een ‘te koop’-advertentie is.
Deze reden lijkt iets meer voor de hand te liggen: nu de vastgoedprijzen zo sterk stijgen, beslissen steeds meer mensen om hun opbrengsteigendommen te verkopen in plaats van ze te blijven verhuren.
Dus… Stijgen de vastgoedprijzen effectief?
Het antwoord op de vraag is dus een volmondige ‘ja’: we zien absoluut een sterke stijging qua prijzen op de vastgoedmarkt. Niet het antwoord dat je als kandidaat-koper wou lezen, ongetwijfeld. Kop op: met de insider tips die we oplijstten in deze blog vind je in no time (of toch less time) eindelijk je droomhuis.
Lees je als potentiële verkoper? Then the time is now. Contacteer ons voor een gratis (en vrijblijvende) schatting en ontdek hoeveel jouw woning anno 2021 waard is.