UPDATE 4/11: Plaatsbezoeken Opnieuw Verboden.
Gezien de nieuwe maatregelen zijn plaatsbezoeken opnieuw verboden.
Hoewel, want de beroepsfederatie is naar de Raad Van State getrokken om deze maatregelen aan te vechten. De reden? Het staat niet in het Ministrieel Besluit én notarissen hebben wel de toestemming om plaatsbezoeken te doen. In afwachting van meer duidelijkheid doen wij bij Straf Vastgoed in elk geval geen plaatsbezoeken. In afwachting van meer nieuws bereiden wij alvast een nieuw artikel over het effect op de vastgoedmarkt voor… To be continued ;).
—
In dit artikel geven we een verklaring voor de huidige rush op vastgoed en kijken we ook naar de impact van covid-19 op vastgoed en wonen op langere termijn.
De Rush Op Vastgoed.
In ons eerdere artikel voorspelden we al dat de markt snel terug zou aantrekken na de lockdown. Dat er zo’n gigantische rush op vastgoed zou komen zoals we die de voorbije weken hebben meegemaakt hadden we ook niet gedacht.
We kregen 4 tot 5 keer meer bezoeken te verwerken, meer dan 90% van onze panden werd op eerste kijkdag verkocht en we kregen ook een record aantal nieuwe panden in verkoop.
Ook de prijzen van vastgoed bleven zoals we ook voorspelden (zie dit artikel), gewoon doorstijgen.
Wat verklaart nu deze rush? Simpel: verhoogde vraag.
Er is momenteel een gigantisch grote vraag en daar zijn meerdere redenen voor:
- Eerst en vooral was er al een grotere vraag dan aanbod als het aankomt op instapklare panden in Antwerpen. Ook voor de lockdown ging het al jaren erg hard op de vastgoedmarkt.
- Meer kandidaat kopers: De lockdown was voor vele gezinnen ook een confronterende periode: als je momenteel te klein woont, lastige buren hebt of in een onaangename buurt woont, ver weg van recreatieruimte (park, etc.) werd dat tijdens de lockdown wel heel voelbaar. Vele gezinnen hebben tijdens deze periode dus ook besloten om de zoektocht naar een nieuwe woonst op te starten.
- Uitgestelde vraag: iedereen die actief op zoek was voor de lockdown kon 2 maanden geen bezoeken doen en bleven dus op hun honger zitten. De niet ideale woonsituatie werd ook hier extra voelbaar tijdens lockdown.
- Economische impact nog te beperkt. Experten waarschuwen dat de echte economische impact nog moet komen, maar momenteel is het aantal gezinnen dat financieel sterk getroffen is nog beperkt. De daling in vraag is hierdoor dus momenteel eerder verwaarloosbaar.
- Beleggers keren terug naar vastgoed. Na elke crisis zoeken investeerders en beleggers stabiliteit. Vastgoed is een vertrouwde belegging. Ook de beleggerskant zorgt dus voor extra vraag op de markt.
En na de lockdown kwamen al die zaken dus samen, wat voor een grote stijging in de vraag zorgde.
Het gevolg? Een rush op vastgoed. Zo’n rush brengt dus een verhoogde vraag met zich mee en dus ook verhoogde prijzen.
Wat met de prijzen op langere termijn?
Economische ‘experten’ rond de hele wereld zijn het eens: de echte impact van deze crisis moet nog komen. Het gevolg zal een verlaagde economische activiteit zijn en dus ook een verhoogde werkloosheid. Daardoor zullen mensen minder kunnen uitgeven, minder kunnen sparen en uiteindelijk ook minder kunnen lenen. Vastgoed aankopen zou dus moeilijker moeten worden. En een verlaagde vraag brengt dan ook lagere prijzen met zich mee.
Maar, zolang de Europese Centrale Bank geld in het huidige financiële systeem blijft pompen zal die verlaagde economische activiteit beperkt blijven en zal een deel van dat nieuwe geld altijd naar vastgoed blijven vloeien. Ook de zeer lage rentes blijven investeren in vastgoed erg aantrekkelijk maken. Tenslotte zien we een dermate hoge vraag in Antwerpen dat de economische impact al aanzienlijk moet zijn vooraleer die vraag sterk genoeg daalt om ook een groot genoeg effect te hebben om de prijzen effectief te laten dalen.
Voorlopig zien we dat laatste nog niet direct gebeuren.
De impact op lange termijn
Zal covid-19 de vastgoedmarkt veranderen?
De lockdown heeft kandidaat kopers extra hard gewezen op het belang van een leuk ‘nest’. Een plek waar het aangenaam vertoeven is, waar ruimte en rust primeert. Anderzijds is er een belangrijke economische shift waaruit gebleken is dat thuiswerk perfect mogelijk is voor heel wat jobs.
Die trends hebben volgens ons een blijvende impact op de woonvoorkeuren:
- “De Nieuwe Werk Realiteit”
Volgens een studie van Ahrend, marktleider op het gebied van werkplekken, zal covid-19 de werkplek blijvend veranderen:
‘De Nieuwe Werk Realiteit speelt zich niet langer alleen in de kantooromgeving af; thuiswerken is en blijft een vast onderdeel in de werkweek. Ook werkgevers willen werken op afstand doorzetten.’
En dat heeft dan weer zijn gevolgen op vastgoed en wonen. Eerst en vooral is een belangrijk onderdeel van thuiswerken natuurlijk ook een aangename werkplek:
‘Hogere productiviteit dankzij thuiswerken: meer dan 77% van de ondervraagden geeft aan dat hun thuiswerkplek hen in staat stelt productief te werken. Deze score is ruim 15% hoger dan hetzelfde onderzoek op kantoor. Hier zijn wel belangrijke voorwaarden aan verbonden. 9 op de 10 respondenten geven aan dat een ergonomische stoel en bureau essentieel zijn bij het uitvoeren van hun werk. Toch is slechts 50% tevreden over de stoel en is slechts 6 op de 10 medewerkers tevreden over het thuisbureau.’
Heel wat kandidaat kopers zullen vanaf heden dus rekening houden in hun zoektocht dat de nieuwe woonst moet beschikken over voldoende extra ruimte om de werkplek kwalitatief te kunnen inrichten. Niks is zo onordelijk dan in je eet-of woonkamer ook te moeten werken…
Zo voorspellen we dat studio’s en 1 slaapkamer appartementen aan populariteit zullen verliezen en 3 slaapkamer appartementen aan een revival beginnen.
Maar ook de regio waar kandidaat kopers zoeken kan blijvend veranderen. Vroeger moest er namelijk sterk rekening worden gehouden met het verkeer en vlotte verbindingen om elke dag met minimale file tot op het werk te geraken. Ook dat is nu voor velen onder ons voorbij, de dagelijkse verplaatsing naar het kantoor is niet langer nodig waardoor sommige kandidaat kopers dus ook niet langer dichtbij het kantoor moeten wonen.
- Buitenruimte is essentieel.
Het mag duidelijk zijn dat kandidaat kopers tijdens de lockdown hebben ingezien hoe belangrijk buitenruimte is. Appartementen met mini balkonnetjes en woningen met stadskoertjes zullen het moeilijker krijgen, panden zonder buitenruimte zullen in onze mening 1 van de weinige segmenten zijn die mogelijks een minwaarde moeten incasseren.
- Nature is calling.
In combinatie met ‘De Nieuwe Werk Realiteit’ zouden we ook wel eens een vlucht van de stad richting groen kunnen zien. Tijdens de lockdown is het in steden nog nooit zo druk geweest in de parken. Iedereen heeft de voorbije maanden aan de levende lijve kunnen ondervinden hoe belangrijk het is om even tot rust te komen, om zich buiten vrij te kunnen bewegen en die ruimte en rust in de natuur te vinden. Diezelfde trend zorgt er dus voor dat ‘den buiten’ terug aantrekkelijk wordt voor jonge gezinnen en zelfs starters. Nature is calling. En dat is helemaal ok, want omdat er niet elke dag gependeld moet worden zijn die dagelijkse files ook niet langer een groot probleem. Ik verwacht daarom dat jonge mensen terug de natuur zullen opzoeken, ook daar zijn, zeker nu, heel wat koopjes te vinden! Gezien de prijzen in deze regio’s een heel stuk lager liggen, kan je heel wat meer waar voor je geld krijgen. Interessante tip dus ;).
Zijn je eigen woonwensen veranderd? Denk je dat covid-19 een impact heeft gehad op de waarde van je woning? Onze experten staan je graag te woord tijdens een vrijblijvend adviesgesprek.
Bronnen: GVA, HLN, Habitos, Ahrend, De Tijd