Te huur via Airbnb: de hele Antwerpse binnenstad

Heb je een bedje op overschot? Of geld. En goesting in een investering? Dan is de functie van Airbnb-uitbater misschien wel iets voor jou. Zeker in steden of op populaire en toeristische locaties kan je daar als verhuurder wat geld mee verdienen. Maar hoe werkt dat? Mag je een kamer per uur verhuren? En een brandverzekering, is dat eigenlijkfeitelijk wel nodig? Alles wat je moet weten als (toekomstige) Airbnb-host, lees je hieronder. Zin om te investeren in vastgoed? Kijk ‘s tussen ons aanbod.

Als je investeert in vastgoed, bestaan er verschillende manieren om opbrengsten te halen uit je investering. Verhuren via Airbnb is er daar één van. Het platform werd in 2008 opgericht en inmiddels kan je op de website wereldwijd miljoenen accommodaties boeken. Of je nu een weekendje weg wil met een Tinderdate, een paar dagen op vakantie gaat met het gezin óf ergens voor een langere periode wil verblijven: er is voor ieder én voor elk budget wat wils. 

Regeltjes
Wie af en toe de krant leest, weet dat Airbnb’s steeds vaker het nieuws kapen. Zo vraagt de hotelsector extra maatregelen en Toerisme Vlaanderen voert deze zomer controles uit bij eigenaars van Airbnb’s in de buurt van festivalweides. Wie zijn logies niet aanmeldt of niet in orde is met de brandveiligheid riskeert een stopzetting of een geldboete. Er gelden dus best wel wat regeltjes waar je als host rekening mee moet houden – opgelegd door Airbnb zélf, maar ook door de (lokale) overheid. 

(lees verder onder de foto)

 Overall zijn er 9 basisnormen waar je Airbnb moet aan voldoen: 

  1. Het toeristisch logies moet voldoen aan specifieke brandveiligheidsnormen. Je bent als uitbater in bezit van een brandveiligheidsattest. 
  2. De voor toeristen toegankelijke ruimtes van het toeristisch logies moeten proper en onderhouden zijn.
  3. Je beschikt als uitbater over een brandverzekering en een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid voor het logies én de uitbating. Die dekt alle schade die jij of je aangestelden veroorzaken bij de exploitatie van het toeristisch logies.
  4. Geen strafblad! De uitbater of de persoon die de dagelijkse leiding heeft, is niet veroordeeld voor misdrijven.
  5. Je beschikt als uitbater over een eigendomsbewijs, of een huurovereenkomst die toelaat het logies uit te baten.
  6. Je biedt het logies aan voor minstens één overnachting (dus niet per uur).
  7. Je stelt als uitbater informatie ter beschikking van de toerist en communiceert waarheidsgetrouw over jouw logies.
  8. Je toeristisch logies voldoet aan de stedenbouwkundige regels. Neem hiervoor contact op met je lokale stedenbouwkundige dienst.
  9. Iedereen in Vlaanderen die toeristen tegen betaling laat overnachten, moet zijn of haar logies aanmelden bij Toerisme Vlaanderen. Dat kan eenvoudig online. Of je nu een hotelkamer, kampeerplek of appartement verhuurt: de aanmelding is verplicht.  

(lees verder onder de foto)

Airbnb-uitbater worden? 
Schrikken de regels je niet af? Controleer dan – voor je je registreert op de website – of het VvE-reglement geen verhuurbeperkingen bevat. 
Good to go? Maak een profiel aan op airbnb.be en selecteer het type accommodatie dat je in de aanbieding hebt. Geef wat meer info over de locatie, de voorzieningen, de voorwaarden, eventuele schoonmaakkosten. En kies een huurprijs. 
Hou er rekening mee dat 3% van je vraagprijs naar Airbnb gaat voor de verwerking van de betalingen. En vergeet ook niet dat je jouw inkomsten uit de verhuur moet aangeven in je belastingen. 

Artikel geschreven door

Je huis verkopen begint bij de schatting. Wij helpen je graag verder

Voor je kan beginnen aan de verkoop van je woning, moet je eerst weten wat je woning waard is. Een vlotte verkoop staat of valt met je vraagprijs. Belangrijk dus. Straf komt graag langs, in het echt of virtueel, om je woning te schatten.

Nog meer straffe tips?

Gerelateerde artikels

Deze website maakt gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.
Wij zoeken jouw pand