Selling Sunset: de Antwerpse Caroline verkoopt huizen in Florida 

De mooiste luxepanden, extreme auto’s en de duurste outfits: ‘Selling Sunset’ is dé guilty pleasure van (bijna) elke Netflixkijker. De realityreeks volgt enkele makelaars die luxevastgoed verkopen in LA. Van de West Coast naar… de East Coast: de Belgische Caroline Vansevenant (31) uit Antwerpen volgde vier jaar geleden de liefde naar de VS. In the meanwhile is ze nog steeds gelukkig getrouwd, kreeg ze een dochter, startte ze haar eigen vastgoedkantoor in Florida en leidt ze een team van tien makelaars. Hoe écht is Selling Sunset echt?  

De Belgische Caroline leerde haar man kennen toen hij als militair tijdelijk in Duitsland gestationeerd was. Toen hij terugkeerde naar de VS volgde zij haar hart én hem. De twee verloofden zich, hadden 90 dagen om te trouwen en nóg een jaar later mocht Caroline zich officieel ‘resident’ noemen. Caroline maakt pijlsnel carrière in the real estate business, heeft intussen haar eigen kantoor en staat aan het hoofd van een team van maar liefst tien werknemers. Wij waren benieuwd naar haar American Dream en vuurden wat vragen op haar af. 

Caroline, vertel. Hoe bevalt Amerika jou? 
“Goed! The sky is hier écht the limit! In Amerika zijn zoveel meer opties en mogelijkheden op professioneel vlak. Al is er ook een flipside to the coin. Het leven is hier heel vluchtig en gejaagd, op alle vlakken. Ik kook één keer per week omdat ik gewoonweg te weinig tijd heb. De overige dagen van de week gaan we voor take-out.”

Je werkt als makelaar. Wat zijn de grootste verschillen tussen Belgen en Amerikanen als het gaat over de huizenmarkt? 
“Het leven hier is veel duurder. Toen ik vier jaar geleden in België vertrok, huurde je een doorsnee appartement voor 600 à 700 euro per maand. Hier betaal je zelfs voor een studio gemakkelijk $1700.  Afhankelijk van de ligging wordt dat zelfs al snel $2000. Nog een verschil: Amerikanen verkopen veel sneller en vaker eigendommen dan de doorsnee Belg. Niet zo verwonderlijk, met de groeiende economie. Mijn man en ik kochten ons huis in februari 2022 voor $463,000. Anno 2023 is ons huis gemakkelijk zo’n $720,000 waard. Waar kan je in een jaar meer dan $200,000 verdienen door niets te doen? Terwijl de Belg een huis koopt om daar voor altijd te blijven, koopt en verkoopt een Amerikaan zijn huis om de acht jaar.”  

Zijn er ook gelijkenissen? 
“Nee, eigenlijk niet (lacht).” 

Wat is voor Amerikaanse kopers een absolute must?
“Zelfs voor je makelaar je überhaupt huizen laat zien, moet je hier als potentiële koper een ‘pre-approval’ hebben van een bank. De bank moet dus al een akkoord hebben gegeven voor een lening, voor je nog maar één huis bezocht hebt.  En het dak van een woning mag hoogstens 15 jaar oud zijn, anders is het bijna onmogelijk een verzekering te vinden.”

Hebben Amerikanen een groter budget dan Belgen?
“Nee, ik denk niet dat Amerikanen een groter budget hebben. Het is hier gewoon gemakkelijker om een lening te krijgen. Er is enorm veel hulp voor zogenaamde ‘First Time Home Buyers’. Je kan een woning kopen met 3,5% down: stel dat je hier een huis koopt van $300,000 dan hoef je maar $11,000 eigen inbreng te hebben.”

In Amerika is er het principe aankoop-verkoopmakelaar. Dat kennen we hier in België niet.
“Klopt. De verkoper schakelt hier een kopers- én verkoopmakelaar in en betaalt ook voor beiden. Als verkoopmakelaar is het je job om de eigendom te promoten en verkopen. Het is ook jouw job om te onderhandelen, contracten na te kijken en overleggen met de verkopers. De kopersmakelaar laat huizen zien aan potentiële kopers. Als een koper een bod wil doen, maakt de aankoopagent het bod op en stuurt het naar de verkoopmakelaar. Met dit systeem wordt de consument beschermd. De kopersmakelaar helpt de kopers de juiste beslissingen te nemen, zonder voordeel te nemen.”

Wat is het gekste dat je ooit al meemaakte?
“Moeilijk kiezen! Ik heb hier al zòveel meegemaakt. Ik deed een keer een ‘final walkthrough’ met de kopers van een huis, één dag voor de sleuteloverdracht. Wat bleek bij aankomst? De verkopers hadden nog geen enkele doos ingepakt. Ze zaten op hun dooie gemakje televisie te kijken. Mijn koper was uiteraard aangedaan, maar uiteindelijk heeft hij zelfs geholpen met hun verhuizing. Intussen kan ik er om lachen, maar op dat moment ontaardde het bijna in een rechtszaak.” 

Zijn er ook al enge dingen gebeurd? 
“Ik was een keer op huizenjacht met een gezin en hun acht kinderen. We kwamen aan bij één van de eigendommen die ik hen graag wilde laten zien. De woning zag er donker en verlaten uit en de agent had me bevestigd dat er niemand aanwezig zou zijn. Ik doe het licht aan, de acht kinderen beginnen doorheen het huis te lopen en plots komt er oude – best creepy – man uit de keuken gelopen, achter de kinderen. Het hart van iedereen in de ruimte stond stil. Uiteindelijk bleek dit de verkoper te zijn en schrok hij even hard van ons, als wij van hem.” 

Nog een laatste vraag: ben je van plan terug te keren naar Antwerpen?
Op vakantie? Zeker en vast! (lacht)”  

De avonturen van Caroline volg je op Instagram.

Artikel geschreven door

Je huis verkopen begint bij de schatting. Wij helpen je graag verder

Voor je kan beginnen aan de verkoop van je woning, moet je eerst weten wat je woning waard is. Een vlotte verkoop staat of valt met je vraagprijs. Belangrijk dus. Straf komt graag langs, in het echt of virtueel, om je woning te schatten.

Nog meer straffe tips?

Gerelateerde artikels

Deze website maakt gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.
Wij zoeken jouw pand