De belg en de baksteen: noem een meer iconisch duo. Of het nu om een appartement, een starterswoning of een groter huis na gezinsuitbreiding gaat: we zien vastgoed nog steeds als een stabiele investering, en terecht. De laatste jaren – en zeker het voorbije jaar – voel je dat ook op de vastgoedmarkt. Zeker in grootsteden is het een ware strijd tussen kandidaat-kopers om die ene droomwoning binnen te halen.
In het beste geval wordt je afspraak daags voor je bezoek afgezegd omdat de woning verkocht is. In het slechtste geval krijg je al te horen dat de woning van de markt is wanneer je bélt voor een afspraak, slechts 10 minuten nadat je het huis ontdekte op Immoweb. Je biedt boven de vraagprijs, maar wordt nog steeds overboden. Of je begint uit pure noodzaak totaalrenovatieprojecten te bezoeken, maar weet helemaal niet waar je op moet letten.
Klinkt herkenbaar? Dan ben je waarschijnlijk zelf al een tijdje (wanhopig) op zoek. Tijd om je zoektocht in een stroomversnelling te brengen. Met deze 15 insider tips geeft Straf je graag een streepje voor op de rest. Take notes!
Tip 1: schrijf je in op mailinglijsten
Spam van vastgoedkantoren is spam waar je graag mee wakker wordt. Zoek de belangrijkste immokantoren in jouw regio uit en abonneer je op hun mailinglijsten. Waarom? Weet dat makelaars deze mailings gelijktijdig opstellen wanneer ze een nieuw pand in hun systeem pluggen. Dat betekent dat je instant op de hoogte gebracht wordt, terwijl het nog een tijdje kan duren vooraleer de advertentie op algemene immosites verschijnt. Hoe specifieker je zoekcriteria, hoe interessanter elk mailtje dat binnenkomt. Zo laat je de kandidaat-kopers die alleen de Immoweb-app hebben staan, meteen achter jou.
Tip 2: volg immokantoren op sociale media
Makelaars zijn trotse karakters (we mogen dat zeggen, want we zijn het zelf). Van zodra ze een nieuw huis scoren om te verkopen, vertellen ze daar enthousiast over op sociale media – nog lang voor ze foto’s laten nemen of het ‘te koop’-bordje komen ophangen. Oké, je ziet dan misschien alleen nog maar de voorgevel of een glimps van de leefruimte, maar je kan het kantoor wél al contacteren voor een afspraak (in preview, zowaar). Is het pand uiteindelijk niets voor jou, dan heb je toch weer contact gelegd met een interessante makelaar (zie tip 8). Bij Straf zie je nieuwe panden vaak in preview via Instagram Stories – ga ons dus zeker volgen. (puur voor jouw zoektocht, niet voor ons aantal volgers, natuurlijk. Spreekt voor zich.)
Tip 3: kijk verder dan Immoweb
Met andere woorden: open je ogen voor de andere advertentiesites. Zo heb je ook nog Immovlan, Zimmo & Immoscoop. Zeker die laatste is interessant, omdat die website uitgaat van de makelaars zelf. Veel kantoren beginnen daarom met adverteren op dit platform, alvorens ze ook uitbreiden naar andere sites. Vergeet daarnaast ook de Koopjeskrant en Tweedehands niet: zeker een oudere doelgroep grijpt al eens sneller terug naar deze plekken op het web. De laatste jaren is ook Biddit als platform enorm aan het groeien: deze site werkt samen met notarissen en geeft een overzicht van alle openbare verkopen.
Tip 4: … Maar check Immoweb toch ook zeker 3x/dag
Hoe je het ook draait of keert: Immoweb is de absolute immokoning in België en bevat dus nog steeds de meeste advertenties. Maak er dus je missie van om de website (of de app) minstens drie keer per dag open te klikken. Ontbijt: Immoweb. Lunch: Immoweb. Dinner: Immoweb. Alleen zo krijg je elk pand dat erop verschijnt, van makelaars én van particulieren, steeds als een van de eersten te zien. En dan voelt het zó goed als je de verkoper opbelt en die zegt: “Amai, dat was snel”. #winning
Tip 5: durf bellen
De laatste zin hierboven geeft het al weg: bel naar de makelaar of de verkoper in plaats van een generieke aanvraag via mail te versturen. Voor een makelaar of verkoper is een e-mail veel omslachtiger: openen, lezen, antwoorden, en dat met een overvolle inbox. Zeker wanneer een interne werknemer alle administratie van een kantoor opvolgt, kan het langer duren voor je antwoord krijgt – want die moet de makelaar nog vastkrijgen om meer informatie te vragen. Daarom: durf meteen je gsm nemen en het kantoor of de verkoper opbellen. Heeft het makelaarskantoor een online boekingssysteem? Nog gemakkelijker: plan meteen efficiënt je bezoek in zonder rompslomp.
Tip 6: informeer je netwerk
Je bent ondertussen geabonneerd op elk mogelijk vastgoedkantoor en checkt trouw elke dag Immoweb. Top – nu alleen je vrienden, familie en collega’s op de hoogte brengen van je zoektocht. Samen zoeken is altijd leuker dan alleen, en zo krijg je vaak panden doorgestuurd die je anders misschien had gemist. Houd je huizenjacht dus top-of-mind aan het koffiemachine of op café.
Tip 7: Scan je regio op ‘te koop’-papiertjes
Het lijkt haast niet meer te geloven, maar ook in 2021 komen er nog huizen op de markt aan de hand van een oranje ‘te koop’-blad achter het raam. Neem dus vaak je fiets of je voeten door je droombuurt en train je ogen op deze – vaak gewoon nog geschreven – advertenties aan de voorgevel. Deze panden vind je meestal (nog) niet online, wat je een grote kans op succes geeft. Assertief zijn is hier de boodschap: meteen opbellen, of – als je durft – gewoonweg aanbellen. Wanneer je dan toch in je zoekregio bent, kan het geen kwaad om ook makelaarsbordjes te spotten en ook hier meteen actie te ondernemen.
Tip 8: word vriendjes met makelaars
Oké, misschien niet létterlijk, maar het kan absoluut geen kwaad om vaak panden te bezoeken die steeds door dezelfde makelaar worden verkocht. Dat vertelt aan de makelaar dat je serieus op zoek bent, waardoor hij meer moeite gaat doen om het juiste pand voor jou te zoeken. Wie weet krijg je op den duur zelfs een telefoontje om een huis in preview te bekijken, omdat jouw naam en gezicht ‘m ondertussen al zo bekend voorkomt. Daarom: ga soms eens naar een pand dat niet 100% je ding is, enkel en alleen om persoonlijk contact te leggen met de makelaar.
Door af te spreken met verschillende partners ontdek je ook de stijl van elke makelaar. Werkt hij met een richtprijs, of is het van: vraagprijs = verkocht? Ook dat kan je helpen om de juiste strategische keuzes te maken.
Wil je een makelaar écht motiveren? Vertel ‘m dan dat hij je ‘oude’ woning mag verkopen eens hij voor jou een nieuwe stek gevonden heeft. Wedden dat je zoektocht plots zéér snel gaat?
Tip 9: wees snel, sneller, snelst
Bezoek gefixt? Dan is nu je doel om zo snel mogelijk te beslissen of je effectief een klik hebt met het pand. Zeker in de grootsteden (in ons geval dus Antwerpen) moet je tegenwoordig een ongelooflijk snelle beslisser zijn. Onze copywriter Emily besliste zo in slechts 15 minuten om de vraagprijs te bieden voor haar huis – bezoek én ondertekening van de koopbelofte inbegrepen. Neig.
Tip 10: ken je financiële mogelijkheden
Nu, om snel te kúnnen beslissen, moet je exact weten wat je financieel aankan. Ga daarom op voorhand al eens langs bij een aantal banken en hypotheekwinkels. Immotheker Finotheker geeft bijvoorbeeld onafhankelijk financieel advies en biedt daarnaast ook heel wat inzichten. Hoe beter je op de hoogte bent van je financiële situatie, hoe sneller je kan handelen tijdens een bezoek.
Tip 11: bingewatch notaris.tv
Een voorbereide ziel is er twee waard – ook op vlak van wetgeving. Weet welke documenten er vereist zijn bij een verkoop en welke cruciale juridische vragen je moet stellen tijdens een bezoek. Daarnaast is het ook van belang om te weten welke voorwaarden je moet opnemen wanneer je een bod doet. Onze tip: surf naar het YouTubekanaal van notaris.tv. Daar kom je al heel wat te weten over de juridische zijde van een huis kopen, en dat steeds in hapklare video’s van een drietal minuten.
Extra tip: vraag vóór je bezoek de belangrijke documenten al op bij de verkoper (het grondplan, het EPC-attest, de elektriciteitskeuring, …) zodat je die al grondig bestudeerd hebt voor je bezoek. Kwestie van daar ter plekke geen kostbare tijd meer mee te verliezen.
Tip 12: neem een expert mee
Ook deze tip is een belangrijke afgeleide van ‘wees snel, sneller, snelst’. De tijd van een weekje nadenken over je bod en een tweede of zelfs derde keer langsgaan met een familielid of architect, is stilaan voorbij. Als je een pand serieus overweegt, pak dan meteen een expert mee tijdens je eerste bezoek (zéker als je plant om te gaan renoveren). Terwijl jij wegsmelt bij de authentieke mouluren en hoge plafonds, kan die misschien kritisch kijken naar die vochtplek die jij totaal nog niet had gespot. Een expert kan gaan van een aannemer of architect tot een oplettend familielid of een vriend die recent zelf nog heeft verbouwd.
Tip 13: bepaal voor elk pand je maximumbod
In tijden van gesloten omslagen en online biedingen, wordt het steeds moeilijker om in te schatten hoeveel een woning waard is. Enerzijds heb je de waarde van het huis zelf (bepaald door onder andere de ligging, de isolatiewaarde, de grootte en de afwerking), anderzijds heb je de vraag-en-aanbodsituatie die fel uit balans kan zijn. Zeker in de regio Antwerpen zijn er nu meer kandidaat-kopers dan verkopers, en dat vertaalt zich in een duurdere markt.
Een kant-en-klare oplossing hebben we daarvoor helaas niet, maar wel deze tip: bepaal voor jezelf wat je maximumbod is per pand, en bied meteen dat bedrag. Niets vervelender dan je droomhuis voor een paar duizend euro mislopen, als je dat bedrag alsnog had kunnen neerleggen. Makkelijker gezegd dan gedaan, natuurlijk, want in veel gevallen blijft het gokwerk en leidt je bod alsnog tot een grote teleurstelling. (Zo’n zelfhulpgroep voor kandidaat-kopers die maar blijven overboden worden, is dat geen idee?)
Tip 14: wees bereid om een compromis te zoeken
Te veel teleurstellingen, da’s niet goed voor de gezondheid. Durf daarom ook kijken naar je zoekcriteria en je budget, en leg dat naast de beschikbare panden in je regio. Komt je budget wel overeen met de huidige situatie op de markt? Met andere woorden: wil je niet te veel krijgen voor de middelen die je nu maar hebt?
Stel jezelf de vraag of die tuin écht zuidgericht moet zijn. Of de woning écht binnen de Singel moet liggen, in plaats van net erbuiten of zelfs wat verder. Of die garage echt noodzakelijk is. En of alle drie de slaapkamers effectief zo groot moeten zijn. In een ideale wereld vink je alles van je lijstje af, maar als Blind Gekocht ons iets geleerd heeft: zo gemakkelijk is het allemaal niet.
Tip 15: leg je volledig toe op je zoektocht
Of je nu je criteria aanpast of toch blijft zoeken naar die éne droomwoning die gewoonweg moet bestaan: blijf ervoor gaan. Een huis zoeken gaat niet vanzelf: maak elke dag tijd vrij om alle media en bronnen te overlopen en maak regelmatig een uitstap naar je droomregio om bordjes te checken. Blijf ook gemotiveerd: tegenslag zal er zeker zijn, maar dat betekent alleen maar dat jouw ideale nog ergens anders op je wacht. Stel je eigen geduld op de proef. En weet: die woning komt er. Volhouden, en binnenkort lacht iedereen ermee dat je tijdens je zoektocht vaker naar die ene makelaar hebt gebeld dan naar je mama. (Iedereen, behalve je mama, misschien).
Hulp nodig bij ’t zoeken?
Straf helpt je graag met je huizenjacht. Volg daarom meteen tip 1 op en abonneer je op onze mailinglijst met jouw specifieke criteria. Is de moed je ondertussen helemààl in de schoenen gezonken? Dan horen we graag je verhaal en je frustraties (de Kleenex-doos staat klaar) om daarna actief te helpen meezoeken. Bel ons op 02 283 64 64 of mail naar hallo@strafvastgoed.be om verder af te spreken. Tip 8 (word vriendjes met makelaars): check!