Kevin & Esther bouwen tiny houses “Het allerbelangrijkste is dat je voor jezelf heel goed weet dat het een bewuste keuze is”

Kevin en Esther hadden meer dan 10 jaar een eigen renovatie- en bouwbedrijf voordat ze een ommekeer maakten bij het begin van de coronacrisis. Ze waren moe van het bouwen en verbouwen voor mensen die steeds groter wilden wonen. Esther verlangde naar meer creativiteit en begon een bacheloropleiding in interieurontwerp. Zo ontstond Kooti. 

Kevin zit al heel lang in de bouw en een tiny house vraagt veel expertise dus die ervaring heb je ook écht nodig. 

“Toen we begonnen, waren er slechts vijf tiny house bouwers in België, ”vertelt Esther, “maar nu het gegeven ’tiny house’ zo populair is, springen er heel wat poolhouse- of tuinhuisbouwers op. Ook zij die die niet de perfecte kennis hebben van hoe zo een kleine woning volledig volgens de regels van de kunst gebouwd wordt. Dankzij onze ervaring in de bouw hebben we bij Kooti alles in huis om de perfecte kwaliteit te bieden.“

Maar wat is dat dan, een tiny house?

‘Tiny House’ verwijst oorspronkelijk naar de tiny house-beweging in Amerika, maar voor Esther en Kevin omvat het alles wat te maken heeft met compact wonen. Kooti richt zich daarom op meer dan alleen het typische tiny house op wielen. 

Esther: “We zijn er voor mensen die klein willen wonen, klein willen werken, en klein willen genieten van hun vakantie; alles klein.”

Klein wonen is de toekomst volgens hen, en hun kinderen denken daar hetzelfde over. 

Esther: “Ik weet niet of onze kinderen nog het budget gaan hebben om te zeggen ‘wij kopen een woning mét een tuin en mét verbouwen’ en dat willen ze ook niet. Onze kinderen spreken alleen maar over genieten van het leven.”

Tiny wonen, is dat ook tiny betalen?

“Het is niet goedkoop,” waarschuwt Kevin. “Bij Kooti kost een tiny house gemiddeld €75.000. Als je nu een appartement koopt, kost dat je ongeveer €250.000. Wij kunnen een kwalitatief hoogwaardige woning bouwen voor €75.000 die over 20 jaar nog steeds overeind staat. Dat is aanzienlijk meer dan wat je in programma’s als ‘Tiny House Battle’ ziet, maar je krijgt er dan ook kwaliteit voor terug. Wat ze in zo’n programma in 9 dagen in elkaar zetten, daar zou ik geen garantie op durven geven.”

Esther en Kevin beseffen dat de gemiddelde mens zo’n bedrag niet meteen opzij heeft staan. Een tiny house wordt daarbij ook door de bank niet als woning gezien. Lenen voor een tiny house kan niet met een hypothecair krediet, enkel met een persoonlijke lening. Zo leen je al gauw aan 6 à 7%.

Wie woont er in een tiny house? 

Erg opvallend, bij Kooti hebben ze in al die jaren nog maar één aanvraag van een gezin gekregen, een alleenstaande mama met twee kids. Ook hebben ze nog maar één klant gehad die een tiny tweede verblijf zocht. Alle andere tiny houses waren bestemd voor koppels of alleenstaanden om er voltijds in te gaan wonen.

Volgens Kevin zijn er twee soorten klanten: “We zien jongeren die het hip vinden om klein te wonen en 50-plussers die zich realiseren dat ze terug willen naar de basis. Zo bouwen we momenteel aan een tiny house voor Erik, die zo klein mogelijk wil wonen en alleen ecologische materialen wil gebruiken. We bouwen steeds op maat van onze klant zodat de dingen die voor hen belangrijk zijn er allemaal inpassen. Erik heeft bijvoorbeeld een enorme collectie CD’s die hij graag allemaal een plekje geeft in zijn tiny house. Wij proberen dan een oplossing te bedenken voor zijn persoonlijke wensen.”

Esther en Kevin zijn nauw betrokken bij elke stap van het project, en zullen zelfs mee met Erik naar Spanje reizen om ervoor te zorgen dat ook de nieuwe plek voor het huisje perfect is voorbereid.

Er zijn evenveel voor- en nadelen aan klein wonen

Esther: “Het allerbelangrijkste is dat je voor jezelf heel goed weet dat het een bewuste keuze is en niet uit financiële noodzaak. Gewoonweg niet zo veel geld willen uitgeven aan een standaard huis kan natuurlijk ook. Niet iedereen wil heel z’n leven werken om een huis af te betalen.”

De logische voordelen van een tiny house zijn natuurlijk dat je goedkoper én meer buiten leeft. Alles heeft z’n plek in huis, je zal niet snel te veel spullen kopen of laten rondslingeren. En zelfs als je dat doet, is zo’n tiny house snel weer opgeruimd.

“Het besef dat je afscheid zal moeten nemen van 80% van je bezittingen, dat moet er ook zijn,” waarschuwt Kevin. “Veel mensen onderschatten dat.”

Esther beklaagt ook de wetgeving rond tiny houses: “Er zijn veel mensen die geïnteresseerd zijn in deze manier van wonen, maar toch afgeschrikt worden door alles wat er nog bij komt kijken. Een ander nadeel is dat de meeste huizen en appartementen meestal stijgen in waarde, en een tiny house niet.”

Tiny house bouwers, die zelf (nog) niet tiny wonen

Ook al staan Kevin en Esther te popelen om ooit een tiny house voor zichzelf te bouwen, toch moeten ze de komende jaren vooral andere mensen blij maken.

“Toen we aan onze omgeving vertelden dat we kleiner gingen wonen, verklaarde iedereen ons voor gek, zelfs al ging het toen niet eens over een tiny house,” vertelt Kevin. “Maar voorlopig wachten we zelf nog even met de sprong. Onze tieners hebben ook ruimte nodig voor zichzelf. Niet elke levensfase of gezinssituatie is ideaal om heel compact te wonen.”

Ben jij ook op zoek naar meer rust, meer plezier, meer contact met de natuur, meer tijd voor de dingen die er echt toe doen? Wel, zo’n grote dromen zitten soms in een klein huisje. Je kan meer te weten komen over Esther, Kevin en hun tiny houses op www.kooti.be.

Artikel geschreven door

Je huis verkopen begint bij de schatting. Wij helpen je graag verder

Voor je kan beginnen aan de verkoop van je woning, moet je eerst weten wat je woning waard is. Een vlotte verkoop staat of valt met je vraagprijs. Belangrijk dus. Straf komt graag langs, in het echt of virtueel, om je woning te schatten.

Nog meer straffe tips?

Gerelateerde artikels

Deze website maakt gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.
Wij zoeken jouw pand