Hoe maak je je woning verkoopklaar?

 

UPDATE 4/11: Plaatsbezoeken Opnieuw Verboden.

Gezien de nieuwe maatregelen zijn plaatsbezoeken opnieuw verboden.

Hoewel, want de beroepsfederatie is naar de Raad Van State getrokken om deze maatregelen aan te vechten. De reden? Het staat niet in het Ministrieel Besluit én notarissen hebben wel de toestemming om plaatsbezoeken te doen. In afwachting van meer duidelijkheid doen wij bij Straf Vastgoed in elk geval geen plaatsbezoeken. In afwachting van meer nieuws bereiden wij alvast een nieuw artikel over het effect op de vastgoedmarkt voor… To be continued ;).

UPDATE 15/5: De Vastgoedmarkt Trekt Opnieuw Aan.

Plaatsbezoeken zijn sinds 11 mei opnieuw toegestaan. We merken een verhoogde aanvraag van bezoeken sindsdien, waarbij alle kijkmomenten en bezoeken snel volgeboekt worden.

Het ziet er dus naar uit dat de vastgoedmarkt snel zijn tempo van voor de lockdown opnieuw zal hernemen.

Gezien reizen hoogstwaarschijnlijk beperkt zal worden, verwachten we ook een drukke zomer voor vastgoed. Normaal zijn de maanden juli & augustus zeer rustig op het gebied van aantal transacties in de sector.

Echter zullen veel kopers en verkopers door het thuis zitten geconfronteerd worden met een thuissituatie die niet ideaal is: te klein, geen buitenruimte, slechte buren, geen leuke buurt, etc.

Daarom zullen volgens ons veel gezinnen door de beperkingen op reizen deze tijd gebruiken om hun woonwensen te realiseren.

Wat normaal een slechte periode is om te verkopen (juli-augustus) kan nu net een troef worden om deze zomer al te starten met je woning op de markt te zetten.

Daarom delen we met jou in dit artikel onze beste tips om je woning verkoopklaar te maken…

Benieuwd wat er met de vastgoedprijzen zal gebeuren? Lees er hier alles over.

Eerder maakten we ook al een rapport van het effect van de lockdown op de vastgoedmarkt.


 

Welke voorbereidingen kan je treffen om je woning verkoopklaar te maken?

 

Ruim op.

Je gaat binnenkort verhuizen dus dit is een ideaal moment om kritisch door het huis te gaan. Wat wil ik meenemen naar mijn nieuwe woonst en wat mag weg?

Zet deze spulletjes op een tweedehandssite en verdien nog iets aan de verkoop ervan, geef ze weg of doe het naar het containerpark. 

Je zal zien opgeruimd staat netjes, en uw woning presenteert zoveel beter.

De juiste foto’s.

De woning is nu opgeruimd, de overbodige spulletjes heb je weggedaan, tijd voor de juiste foto’s. 

Deze moeten de woning zo goed mogelijk in beeld brengen, ze moeten perfect zijn. Neem er uw tijd voor, wacht op een zonnige dag, wanneer komt in die kamer het meeste zonlicht, is dit ’s ochtends of eerder tegen de avond maar denk ook na over wat je wilt laten zien van een kamer.  Is het hoe groot ze is? De gezellige sfeer? Of is het een leuk accent dat de woning net dat tikkeltje anders maakt? Zorg dat de foto’s dat gevoel weergeven dat jij er wou inleggen.

Pro tip: neem je foto’s altijd horizontaal en in de hoek van een kamer.

Administratie.

Neem nu al contact op met uw notaris of makelaar om alle verplichte stukken aan te vragen. Zo heeft jouw stad of gemeente bijvoorbeeld tot 30 dagen de tijd om de stedenbouwkundige inlichtingen te bezorgen. 

Als je hierop anticipeert kan je na de lockdown onmiddellijk van start gaan. De kandidaat koper krijgt dan onmiddellijk een vraag op al zijn antwoorden en de verkoopsovereenkomst kan onmiddellijk worden opgemaakt en ondertekend.

Lees hier welke documenten, etc. je allemaal nodig hebt bij een verkoop.

Reclame.

Tijdens de lockdown is het verboden om bezichtigingen te doen.  Op zich niet erg want dan heb je extra tijd om na te denken over een leuke reclamecampagne.

Maak bijvoorbeeld een videootje van wat jij zo leuk vindt aan de woning of de buurt.  Dit zorgt voor een persoonlijke touch, post je dit op jouw sociale media kanalen dan zal je zien dat al jouw vrienden en collega’s jouw berichtje sharen of liken.  

Gegarandeerd een heel aantal extra mensen die je hierdoor bereikt.

 

Afspraken inplannen.

Heb je mensen die al willen komen kijken, jammer genoeg mag het nog niet dus schrijf hun gegevens en hou hen op de hoogte. Stuur bijvoorbeeld tweewekelijks een mailtje met iets nieuws over de woning of de buurt, laat ze weten dat jij hen nog niet vergeten bent en zij zullen je ook niet vergeten.

Van zodra de bezichtigingen mogen herstarten kan je hen contacteren en snel een afspraak inboeken. Ze gaan perfect weten wie je bent, welke woning het is die je verkoopt, en ze gaan zich al goed voelen bij jou omdat je ze regelmatig iets leuk hebt gestuurd.

Zorg voor de juiste vraagprijs. 

Wist je dat de juiste vraagprijs bepalen voor de verkoop van je woning 1 van de belangrijkste succesfactoren is voor een maximale verkoop? Deze moet namelijk aantrekkelijk zijn om genoeg kandidaat kopers naar je pand te lokken en hoog genoeg zijn voor jou als eigenaar om een maximale verkoop te kunnen realiseren. Een te hoge vraagprijs is niet meer van deze tijd, zeker jonge kopers zijn dankzij digitale tools supergoed op de hoogte van de prijzen in een buurt.

Niet zeker of je wel de juiste vraagprijs hebt? Vraag een aantal lokale makelaars om hun professioneel advies. Wij kunnen je verder helpen met een volledig virtuele en gratis schatting.


Artikel geschreven door

Je huis verkopen begint bij de schatting. Wij helpen je graag verder

Voor je kan beginnen aan de verkoop van je woning, moet je eerst weten wat je woning waard is. Een vlotte verkoop staat of valt met je vraagprijs. Belangrijk dus. Straf komt graag langs, in het echt of virtueel, om je woning te schatten.

Deze website maakt gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.
Wij zoeken jouw pand