Het is bijna zomer: je tuin of terras verkoopklaar maken doe je zo

 

Plan jij deze zomer nog je huis of appartement te koop te zetten? Dan zorg je er best voor dat zowel de binnen- als de buitenkant van je woning er verkoopklaar uitziet. In deze blog las je al hoe je op vlak van interieur aan de slag kan voor je bezoekdagen. Vandaag zoomen we in op je terras en/of je tuin. Ook daar kan je met wat kleine ingrepen duidelijk maken aan potentiële kopers hoe geweldig je buitenruimte is – iets waar steeds meer kopers belang aan hechten, zeker na het afgelopen coronajaar. Lees onderstaande tips dus bij voorkeur in je lounge of op je balkon, om je meteen helemaal in te leven. Vamos!


 

Stating the obvious: de standaard onderhoudsklusjes

Oké, groundbreaking is deze tip zeker niet, maar het is sowieso wel het startpunt van je missie. Maai je gras, schuur je terrastegels op, haal het onkruid van tussen je tuinpad en schrob de vogelcadeaus van je tuinstoelen. Geef hierbij extra aandacht aan de wegen die naar je tuin of je terras leiden: zorg dat daar geen planten staan te woekeren. Die eerste indruk is alles, en bovenstaande kleine ingrepen doen daar al absoluut wonderen voor.

Proper met grote P.
Proper met grote P.

 

Zet je buitenruimte in de bloemen…

Hoe meer, hoe beter. En die mogen zeker kleurrijk zijn. Toon aan je kopers (of creëer op zijn minst de illusie) dat jouw tuin vol bruisend leven zit. Geel, blauw, oranje, rood: maakt niet uit, en het mag zeker ook wat clashen. Je hebt liever dat ze daar naar kijken, dan naar de derde terrastegel van links die een tijdje terug in twee is gebroken.

Bloemen maken alles beter.
Bloemen maken alles beter.

 

… Of op zijn minst in het groen

Ben je niet gezegend met een grote zuidgerichte tuin, maar eerder met een bescheiden balkon of een (eigenlijk nog niet gereguleerd) dakterras? Hoe klein of gesloten je buitenruimte ook is, probeer er een groene oase van te maken. Dat hoeft niet veel te kosten: in de meeste tuincentra vind je aan mooie prijzen plastieken plantenbakken en bijhorende groene plantjes, zoals graslelies.

Geen zin om nog geld uit te geven aan een plek die je binnenkort verlaat? Begrijpelijk. Dan loont het misschien de moeite om eens in je buurt rond te horen of iemand binnenkort op vakantie trekt en zin heeft om zijn planten op logé te sturen. Een win-winsituatie én een leuk verhaal op je kijkdag, want “het is hier zo leuk wonen dat we voor elkaars plantjes zorgen wanneer we op vakantie zijn”.

Tot slot doen heel wat binnenplanten het prima buiten in de zomer. Pak dus desnoods je monstera een weekend mee naar je terras.

Welke afgebladerde muur? Ik zie alleen maar mooi groen.
Welke afgebladerde muur? Ik zie alleen maar mooi groen.

 

Stage the scene: gebruik props

Potentiële kopers zijn met zoveel elementen tegelijkertijd bezig wanneer ze een huis bezoeken. Neem dus waar je kan wat denkwerk uit hun handen en toon letterlijk wat je kan doen met een ruimte. Stel je tuinstoelen of je loungezetel zo op dat je een verhaal vertelt. Een roman met een bladlezer ergens in het midden op de tafel, een mooi flesje zonnecrème met daarnaast een rieten hoed, een paar gewichtjes met een handdoekje naast, twee kleine kleurrijke stoeltjes met een speelbal ernaast…

In other words: zorg ervoor dat de kandidaat-koper zichzelf er al meteen ziet zitten of zijn kinderen er ziet spelen.

Open boek, gezellig kussen: dit is duidelijk een leeshoek.
Open boek, gezellig kussen: dit is duidelijk een leeshoek.

 

Vergroot de ruimte waar je kan

Optisch, weliswaar – we verwachten niet dat je last-minute nog een stuk tuin van de buren overkoopt. Door op strategische plekken spiegels te hangen, trek je het groene van je buitenruimte ook door naar saaie muren. Heb je een witte schutting? Verf of spuit dan de plantenbakken die er tegen staan in het wit. En maakte je in het verleden de fout om veel te zware meubels te kopen voor je vrij kleine tuin? Haal ze dan alvast weg en vervang ze door een paar simpele stoeltjes van de Ikea met kleurrijke kussens uit bijvoorbeeld de Action.

Deze gozer heb je al voor €11.
Deze gozer heb je al voor €11.

 

Decoratie, decoratie, decoratie

Gezelligheid is alles, zowel binnen als buiten. Kijk dus welke sierelementen je tijdelijk buiten kan plaatsen om je terras of tuin zo uitnodigend mogelijk te maken. Een paar kaarsen, vazen, beeldjes, … Maakt niet uit, zolang je automatisch wordt gezogen naar buiten. Heb je qua verlichting een lampionnenslinger liggen in je huis? Ophangen. Die trend gaat nooit meer voorbij.

Dit in je tuin = instant gewonnen bij kandidaat-kopers.
Dit in je tuin = instant gewonnen bij kandidaat-kopers.

 

Last but not least: houd het even vol

Ook voor en na hun bezoek durft een kandidaat-koper nog wel eens een drive-by te doen langs je huis. Zorg er dus voor dat je woning er de volledige verkoopperiode verzorgd en aantrekkelijk uitziet. Om maar te zeggen: ga de dag na je kijkweekend je afvalbakken nog niet meteen weer in je voortuin zetten.


 

Samengevat: tips om je tuin of terras snel verkoopsklaar te maken

  • Begin met het basis onderhoud: maaien, snoeien, schuren, plukken.
  • Steek kleur in je buitenruimtes met bloemen.
  • Plaats genoeg groen op je balkon of dakterras.
  • Vergroot je buitenruimte optisch met spiegels of kleiner meubilair.
  • Toon expliciet alvast één activiteit in je buitenruimte: leg een boek neer, zet zonnecrème op tafel, plaats gewichtjes en een handdoekje, zet een speelmand voor kinderen buiten.
  • Decoreer tot je erbij neervalt. Dat kan ook met spullen die je gewoon even van binnen naar buiten verhuist.
  • Blijf je buitenruimte(s) onderhouden tot de verkoop helemaal rond is.

 

Veel succes! Enne: als je hulp nodig hebt bij de verkoop van je huis, dan weet je ons wel te vinden hé. Via de grote ‘Gratis Schatting’ knop rechtsbovenaan, bijvoorbeeld. Of gewoon door meteen door te klikken op deze blauwe, onderstreepte letters.

Artikel geschreven door

Je huis verkopen begint bij de schatting. Wij helpen je graag verder

Voor je kan beginnen aan de verkoop van je woning, moet je eerst weten wat je woning waard is. Een vlotte verkoop staat of valt met je vraagprijs. Belangrijk dus. Straf komt graag langs, in het echt of virtueel, om je woning te schatten.

Nog meer straffe tips?

Gerelateerde artikels

Deze website maakt gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.
Wij zoeken jouw pand