Wonen aan het water heeft iets idyllisch. Wonen óp het water is zo mogelijk nog specialer. Ziehier: de prachtige woonboot van de Antwerpse interieurarchitecten Frederik en Katrien, gelegen in het Houtdok. Antwerpen telt amper 34 aanlegplaatsen voor woonboten en dit is er één van. Een uniekere plek om te wonen, vind je niet. Goed nieuws: deze boot zoekt een nieuwe eigenaar. FOR SALE!
Wonen op een boot: het spreekt tot de verbeelding van velen. Als woonbooteigenaar hoef je alleszins geen jaarlijks vakantiebudget meer opzij te zetten, want vanop je boot is het élke dag vakantie. Toch?
Hi Katrien en Frederik! Waarom kozen jullie ervoor om op een woonboot te gaan wonen?
Frederik: “Enkele jaren geleden zochten we een appartement met 3 slaapkamers. Mijn vrouw en ik zijn fervente zeilers en we hadden één belangrijk criterium: zicht op het water. Dan kom je natuurlijk vrij snel uit bij woningen die minstens 500.000 euro kosten. En dat was boven ons budget.”
Katrien: “Toen zagen we als bij toeval deze woonboot te koop staan op een immosite. We hebben niet getwijfeld.”
Jullie zijn beiden zeilers en hadden dus al een vaarbewijs. Is zo’n brevet verplicht als je op een boot wil wonen?
Frederik: “Wij hebben inderdaad een brevet op zak, maar om hier te wonen, is dat niet nodig. Tenzij je wil varen, natuurlijk.”
Kan je überhaupt nog varen met deze boot?
Frederik: “Zeker. Elk schip dat in het water ligt, moet kunnen varen. De schroef van een schip moet diep genoeg in het water zitten vooraleer die tractie heeft. Dat gebeurt wanneer je het ruim vult. Aangezien het gewicht van een woonboot twee keer niets, ben je te weinig belast bent, zal je wel varen, maar dan is je boot niet bestuurbaar.”
Kan je zeeziek worden op een woonboot?
Katrien: “Nee (lacht), de boot ligt stevig verankerd en aangemeerd. Bovendien heb je behoorlijk wat beweging of golven nodig om zeeziek te worden. Wanneer er een hevig onweer losbarst boven Antwerpen en er een krachtige wind staat, zal je ietwat beweging kunnen waarnemen, maar zelfs dàt valt goed mee.”
Wat voor buren hebben jullie?
Katrien: “Er liggen hier een dertigtal boten van keitoffe mensen: van een schipper op rust tot verschillende jonge gezinnen. Er is een Whatsappgroep. Post je daarin een oproep – een uitnodiging voor de apéro op het dek of ‘kan-ik-van-iemand-een-ei-lenen’ – dan staat er ongetwijfeld binnen die tien minuten iemand te zwaaien op de kade. Ook tof: op 1 januari is er de traditionele (niet-superlegale en zeker niet geplande) nieuwjaarsduik met alle buren.”
Een ietwat gekke, vraag. Als je de wc doorspoelt, waar komt dat water dan terecht?
Katrien: “We krijgen die vraag geregeld als we hier gasten ontvangen. (lacht) Onze wc is aangesloten op de riolering. Je kan onze woonboot echt vergelijken met een gewoon huis. Ook de kosten van de nutsvoorzieningen zijn hetzelfde als dat wat je betaalt in een huis. En wat de verwarming betreft: da’s met gasflessen. Of we steken onze houtkachel aan. Supergezellig!”
Hoe zit het met de kosten? Waar moet een koper rekening mee houden?
Katrien: “Je betaalt enkel ligkosten, de zogenaamde huurprijs van je plek op het water, berekend aan de hand van het aantal vierkante meter. Die ligkosten bedragen per maand 261 euro en daarin zit ook een parkeerplaats.”
Frederik: “Om de vijf jaar staat een onderhoud op de planning, om naar de constructie en staat van de romp te kijken en een nieuwe laag verf aan te brengen. Tijdens dat onderhoud kan je trouwens gewoon op je boot blijven wonen. Maar dan op het droge.”
Zijn er nog voorwaarden waar je aan moet voldoen om hier te wonen
Frederik: “Je woont op een erg unieke plek, daarom moet je hier je domicilie vestigen. Velen dromen ervan een bed & breakfast te openen op een woonboot, maar dat mag dus niet. Je moet hier wel degelijk wonen.”
Jullie zijn allebei interieurarchitecten. Zorgt leven op het water voor inspiratie?
Frederik: “Wij wonen in een blikken klipper uit 1893, die gemaakt is uit staal van 6 mm. Het voordeel van zo’n schip is dat je een heel groot binnenruim hebt en dus echt carte blanche krijgt om het in te richten. Alle schepen die hier liggen, zijn allemaal zo anders ingericht. Elke boot heeft een heel sterke persoonlijkheid en dat vinden we de max.”
Jullie boot staat nu te koop. Waarom?
Frederik: “We dromen ervan al zeilend werken. We hebben een zeilboot en het ultieme plan is om de wereld rond te varen. Werken doen we vanop de boot. En om de zoveel tijd komen we terug naar kantoor. We noemen het onze ‘inspiration tour’.”
Keren jullie ooit nog terug naar een pand? Of gaan jullie voor een levenslang zeemansbestaan?
Frederik: “Zeg nooit nooit, maar ik zie mezelf wel mijn laatste koffieke drinken op het dek en dan in het water vallen. (lacht)”
Deze boot kopen? Hier vind je het zoekertje: https://strafvastgoed.be/panden/3598769/