Een huis of appartement kopen? Pff, zó 2018. Sinds een paar jaar zien we steeds meer alternatieve vormen van wonen. Ze winnen aan populariteit, al dan niet omdat de huidige vastgoedmarkt ons wat dwingt om af te stappen van de klassieke woning. Wij nemen voor jullie een paar alternatieve woonoplossingen onder de loep, met hier en daar toch een kritische noot.
Kangoeroewonen
Zeg niet ‘ik blijf nog wat langer profiteren van hotel mama’, maar: ‘ik ga kangoeroewonen’. Het essentiële idee van kangoeroewonen is dan ook dat verschillende generaties of personen samenwonen om voor elkaar te zorgen. Meestal gaat het dan om (groot)ouders die samenwonen met hun (klein)kinderen. Wanneer de zorg voor de (groot)ouders de belangrijkste drijfveer is, spreken we ook van zorgwonen.
Een mooi idee, en meteen ook een oplossing voor de veel te grote huizen die Vlaanderen telt: je deelt het perceel namelijk op in twee woonunits met eventueel enkele gemeenschappelijke ruimtes, waardoor alle ruimte beter benut wordt.
En toch is het voorlopig vooral in theorie een mooi idee, en een pak minder in de praktijk. De regelgeving rond kangoeroewonen is dan ook complex. Je moet aan heel wat voorwaarden voldoen, en dan nog beslist uiteindelijk de gemeente waarin je wil gaan kangoeroewonen of je daar toestemming (of een vergunning) voor krijgt of niet. Anders gezegd ligt je lot vaak in de handen van één ambtenaar, en die moet maar eens een slechte dag hebben. De overheid raadt dus aan om je zeker te laten bijstaan door een architect of notaris wanneer je een kangoeroewoning overweegt.
Co-housen
Een woonvorm die vooral de voorbije jaren aan populariteit won, is co-housen – niet te verwarren met co-wonen (zie hieronder). Wanneer je co-houst, leef je samen met anderen in hetzelfde huis met grotendeels gemeenschappelijke ruimtes, behalve dan een eigen slaapkamer en soms een eigen badkamer. Deze woonvorm maakt de aankoop van een woning goedkoper, omdat je met meer dan één partij aankoopt – al moeten ook daar goede afspraken gemaakt worden, idealiter via een notaris.
Een mogelijk nadeel van co-housen is dat je wat blijft hangen in een kotsfeer: je ervaart slechts een minimum aan privacy en zal ook steeds moeten afstemmen wanneer je een etentje – of een date – plant in de woning. Zorg er dus voor dat je jouw co-housepartner(s) goed genoeg kent om te weten of je zo’n gedeeld leven wel samen kan opstarten.
Co-wonen
Co-wonen is als het ware Co-housen Light. In deze woonoplossing heb je gewoon je eigen unit (met eigen voordeur en brievenbus) en de meerderheid van je ruimtes zijn volledig jouw eigendom. Wel deel je misschien een tuin, een wasplaats of een grotere ruimte met pakweg een keuken om eens meer volk te ontvangen. Dit type wonen zie je tegenwoordig opkomen in nieuwbouwrealisaties: je koopt bijvoorbeeld een appartement aan, maar de tuin en het dakterras zijn gemeenschappelijk zodat alle units ervan kunnen genieten. Soms heb je geluk en biedt het gebouw zelfs een gemeenschappelijk buitenzwembad aan.
In dit geval is het juridisch ook allemaal iets gemakkelijker, omdat je zelf eigenaar bent van je eigendom en mede-eigenaar van de gemeenschappelijke ruimtes. Een mogelijk nadeel is dan weer dat je samen met de andere bewoners betaalt voor de gedeelde plekken en al eens moet vergaderen over nieuwe voorstellen voor deze ruimtes – en dat kan je dan ook weer wat geld kosten.
Tiny houses
Tiny house, big movement. Of dat zeggen liefhebbers van deze woonvorm toch vaak. Deze kleine huisjes zijn uit de Verenigde Staten overgewaaid naar Europa en hebben zich vooral al goed genesteld in Nederland. Daar is de beweging in volle opmars, onder andere dankzij de stichting Tiny House Nederland.
Waarom ‘tiny gaan’? Omdat je zo stilstaat bij hoeveel ruimte je écht nodig hebt om comfortabel (én ecologisch) te leven. Een verplaatsbaar tiny house geeft je ook meer vrijheid, en uiteraard is er het gunstige prijskaartje.
Volgens sceptici is het vooral dat laatste waar het heel wat mensen om te doen is, omdat in Nederland de woningmarkt nog een pak meer verzadigd is dan in België. Jona Van Loeven schreef recent nog het volgende in De Morgen: “[tiny houses zijn] niet het medicijn dat de woningkoorts zal bedaren, maar juist het symptoom dat de woningmarkt doodziek is.” Food for thought.
Overweeg je zelf om te downsizen naar maximum 50 vierkante meter? Dan raden we je aan om eerst eens een tiny house vacation te boeken, in bijvoorbeeld Nederland. Waarschijnlijk ontdek je dan héél snel of het iets voor jou is of niet.
Containerwonen
Wat vroeger vooral een tijdelijke of noodoplossing was, blijkt nu steeds vaker uit te groeien tot een permanente woonvorm: de containerwoning. Tijdens bijvoorbeeld een verbouwing of na een brand werd er al vaker beroep op gedaan, om een dakloze periode te overbruggen. Waarom dit concept niet breder trekken?
Een container is dan ook een pak goedkoper dan een traditioneel huis. Het staat er logischerwijs ook een pak sneller. En aan comfort hoef je niet in te boeten: je kan je containerhuisje zo basic of luxueus maken als je zelf wil. Livios, “de site voor wie bouwt en verbouwt”, geeft zelfs als tip om een kangoeroewoning te creëren aan de hand van een container als bijgebouw.
Maar: ook bij deze woonvorm kan je gemeente de pretbederver zijn. Informeer je dus zeker over de mogelijkheden vóór je gaat containershoppen.
Hamsterhuren ®
“Huren, das weggesmeten geld”, dixit je ouders/je vrienden/je bakker die zich dringend met zijn eigen zaken moet bezighouden. Maar wat als je huurgeld eigenlijk al telt als een aankoopsom voor de woning? Dan krijg je Hamsterhuren, het concept van de Limburgse ontwikkelaar Gilen Immobiliën. Anders gezegd ga je huren met een aankoopoptie. De aankoopprijs van de woning wordt vastgelegd wanneer je start met huren, en daarna heb je 8 jaar de tijd om te beslissen of je de woning effectief wil kopen. Het speciaalste is dus dat je tot 4 jaar betaalde huur kan inbrengen als eigen middelen.
Deze woonvorm is ideaal voor wie wel maandelijks een huursom op tafel kan leggen, maar nog niet genoeg heeft gespaard om echt een eigen woning aan te kopen. Huren, weggesmeten geld? Think again.
Het spreekt voor zich dat de vraag groot is, maar het aanbod blijft voorlopig klein. Is dit de woonrevolutie die we nodig hebben om de hoge eisen van de banken tegemoet te komen? Time will tell – maar wij zijn fan!
Wonen op een boot
Wie zegt dat je huis ter land gevestigd moet zijn? Ter zee is nog zo leuk! Al nemen we in België ook genoegen met ter meer of ter dok. Jaha: we hebben het over woonboten. Niet voor zeezieke zielen, wel de perfecte woonoplossing voor vrijdenkende avonturiers met een (iets) beperkter budget.
Met een boot als woning ligt de wereld – of toch het ruime sop – aan je voeten. Zonsondergangen op zee, last-minute tripjes naar de Golf van Venetië… En je hele hebben en houden kan perfect mee. Handig. Om nog maar te zwijgen van de enthousiaste reacties van je vrienden en familie: ‘nen boot ofwa?!’. Egoboost: check.
Een boot kost doorgaans minder dan een klassieke woning, maar je doet het natuurlijk ook met minder. De plaats voor je keuken en leefruimte is beperkt, en de slaapvertrekken zijn meestal niet voor claustrofobici. Enne: als je groter bent dan 1m80 komen de plafonds ook wel erg snel op je af. Daar komt nog bij dat je naast de aankoop van je boot ook blijvend je ligplaats moet huren. Dat doet de motivatie toch vrij snel zinken.
Voor meer taalmopjes (en ook wel nuttige info over #theboatlife) verwijzen we je graag door naar deze blog op Zimmo.
Alternatief wonen: wat brengt de toekomst?
Als je ’t ons vraagt, dan zeggen wij dat deze woonvormen alleen maar interessanter zullen worden. Boosdoener blijft maar voorlopig vooral nog de lokale gemeenten, die de kennis (of durf) nog niet hebben om bepaalde creatieve woonoplossingen groen licht te geven. Al lijkt daar stilaan wel verandering in te komen, zeker nu co-housen en kangoeroewoningen steeds populairder worden.
Ook Vlaanderen zelf staat stil bij deze evolutie. Onze overheid is zich ervan bewust dat experimentele vormen van wonen moeilijker kunnen opstarten in het bestaande wettelijke kader. Daarom lanceerde Wonen-Vlaanderen in 2017 een oproep voor experimentele woonvormen in een regelluwe proefomgeving. De bestaande regelgeving wordt dan deels aan de kant geschoven om innovatie vrij spel te geven. Als het project succesvol is, is er de mogelijkheid om de woonvorm uit te breiden over heel Vlaanderen.
Ben jij toch maar gewoon saai op zoek naar een huis of appartement? Dan zit je bij ons goed. Check onze ‘te koop’-pagina met doodnormale panden en maak je afspraak als een doorsnee huis je interessant lijkt.
Op de alternatieve woontrend gesprongen en er nu alweer spijt van? Dan verkopen wij graag je tiny house, wooncontainer, woonboot, boomhut, zeppelin of iglo. Zo blijft onze job ook spannend. Vraag nu je gratis schatting aan!