Een woning verkopen is voor eigenaars veelal een emotionele aangelegenheid.
Misschien heb je hier zelf jaren heel graag gewoond, gaat dit pand al generaties mee in de familie of gaat het om een gevoelige nalatenschap.
Wat de situatie ook is, de verkoop van een woning is bijna altijd het gevolg van een belangrijke gebeurtenis in je leven en het is dan ook heel normaal dat je als eigenaar/verkoper een emotionele band hebt opgebouwd met het betreffende pand.
Nu, hoe goed je dit pand ook wel mag kennen, je bent hierdoor niet altijd de meest objectieve partij en dat weerspiegelt zich bij veel verkopers ook wel eens in de prijs die zij in gedachten hebben…
Een interessante studie van DNB bewijst het:
- 75% van de woningeigenaren schat de prijs 13% te hoog in.
- Een groot deel verwacht een hogere prijsstijging dan gemiddeld voor de eigen woning.
- 33% gelooft dat eigen woning meer waard is en beter onderhouden is dan de gemiddelde woning in de straat.
- 17% gelooft de eigen woning sneller te kunnen verkopen dan de gemiddelde verkooptijd in de straat
De overschatting van de woningwaarde kan makkelijk psychologisch verklaard worden:
- Het eigendomseffect zorgt ervoor dat de overschatting van de woningwaarde toeneemt naarmate men de woning langer in bezit heeft, omdat het gevoel van eigendom steeds sterker wordt en de woning is afgestemd op de voorkeuren en behoeften van de woningeigenaar.
- Daarnaast speelt de zogenaamde verliesaversie een rol. Verlies van een bepaalde omvang heeft altijd een groter effect op het welbevinden van mensen dan een winst van dezelfde omvang.
Helaas is een te hoge vraagprijs dé nummer 1 reden waarom een verkoop niet goed loopt.
Staat je pand te lang te koop, dan loop je uiteindelijk het risico om onder de marktprijs te moeten verkopen.
Hier zijn enkele redenen voor:
Eerst en vooral zorgt een te hoge vraagprijs ervoor dat je jezelf benadeelt tov de concurrentie. Er staan namelijk nog heel wat woningen te koop in Antwerpen en wanneer deze correct geprijsd zijn, zal de kandidaat koper natuurlijk niet voor jouw woning kiezen.
De tweede reden is dat je pand niet wordt gevonden. Elk type pand maakt deel uit van een bepaald marktsegment gekoppeld aan een bepaalde doelgroep kopers. Zij zoeken natuurlijk binnen een afgelijnde financiële categorie.
Wanneer jij een te hoge prijs vraagt, loop je het risico dat de doelgroep voor jouw pand jouw advertenties zelfs niet te zien krijgen!
De derde reden is onze huidige digitale wereld, kandidaat kopers zijn hierdoor vandaag de dag bijzonder goed geïnformeerd en kennen de gangbare prijzen voor een bepaald type pand of een bepaalde ligging.
Maak jezelf dus niet wijs dat je iemand anders iets wijs kan maken. Kandidaat kopers kunnen trouwens op deze manier ook makkelijk nagaan hoe lang jouw woning al te koop staat en dit kan hun mening negatief beïnvloeden…
Wanneer men zichzelf met andere verkopen vergelijkt, durft men al snel de conclusie te trekken dat wanneer iets te snel verkocht wordt, de prijs waarschijnlijk te laag was. Dit is echter een verkeerde redenering.
Je moet een succesvolle verkoop zien als een pand dat aan de correcte prijs op de juiste manier aan de ideale doelgroep wordt voorgesteld.
Deze doelgroep is als het ware een poule die de markt nauw in het oog houdt en snel handelt wanneer er zich een ideaal pand aanbiedt.
Een aantal verkeerdelijke redeneringen doen toch veel verkopers nog besluiten om een hoge prijs te vragen.
Herken jij jezelf in 1 van onderstaande denkwijzen?
“We hebben tijd”
Wanneer de verkoop van je woning te lang duurt, kan dit voor jou als verkoper een slopend proces zijn.
Afspraken inplannen via telefoon en mail, werk en privé afstemmen op je bezoeken, huis opruimen, kandidaten rondleiden, opvolging, etc.
Heb je echt zoveel tijd?
“Wie niet waagt, niet wint”
De lokroep van grote winsten is natuurlijk verleidelijk en sommige verkopers worden verleid door het idee dat er maar 1 iemand “zo zot moet zijn” om hun vraagprijs te bieden.
Wil je echt een kansspel maken van een van de grootste transacties van je leven?
Een succesvolle verkoop gaat nu eenmaal snel omdat je het juiste pand op de perfecte manier tegen de beste prijs aanbiedt aan de ideale doelgroep…
That’s it.
“Verkoopprijzen in de buurt liggen hoog”
Pas tenslotte nog op voor vraagprijzen of zogezegde verkoopprijzen in de buurt.
Niet iedereen is hier altijd even eerlijk over en vraagprijzen zeggen niets over uiteindelijk verkochte prijzen.
Hoe bepaal je dan de correcte prijs?
Voor de schatting van hun eigendom doen de meeste eigenaars beroep op:
- vergelijkingspunten uit de buurt en op online advertentieplatformen
- Professionals: Vastgoedmakelaars, notarissen, vastgoedexperts, architecten.
Maar welke optie is nu het beste?
Met 10 jaar ervaring in residentieel vastgoed ben ik ervan overtuigd dat jouw lokale vastgoedmakelaar dé beste partij is om een correcte schatting te maken.
Hij/zij is namelijk de enige partij die een heleboel verkopen opvolgt van begin tot einde en ook fysieke voeling heeft met de verkochte als ook niet verkochte panden.
Notarissen kunnen een databank raadplegen met werkelijke prijzen maar kunnen nooit een beeld vormen bij de woning en dat is toch wel een nadeel.
En hoewel een architect zeker zijn/haar meerwaarde kan leveren op technisch gebied hebben zij meestal erg weinig ervaring met de verkoop zelf en leggen zij vaak teveel nadruk op de technische kant terwijl de emotionele factor bij verkoop nog doorslaggevender is.
Een andere betrouwbare mogelijkheid is een vastgoedexpert, dit is echter een prijzige optie.
Een realistische vraagprijs zal dus een boost geven aan de verkoop van je woning en je heel wat werk en lasten bezorgen. Raadpleeg hiervoor een goede lokale makelaar die je kan voorzien van een realistische (gratis) schatting.
Let op, één van de meest gebruikte trucs van vastgoedmakelaars is om mee te gaan in je emoties en je pand te hoog in te schatten. Op die manier kan deze met jou een contract afsluiten waardoor je 6 maanden vastzit. Er gebeurt gedurende geruime tijd helemaal niets en na 2 tot 3 maand word je overhaald om je prijs toch te laten zakken…