De Grote Renovatieblog, pt. I: van lichte opfrissing naar totaalrenovatie in 2 maanden

 

Sinds 2020 lijkt het haast onmogelijk om met een budget van maximaal 400.000 euro een perfect instapklaar huis te kopen in regio Antwerpen-centrum. Dat wist onze copywriter Emily ook toen ze bezig was met haar huizenjacht. Daarom hakte ze samen met haar partner Bram wel héél snel de knoop door om de vraagprijs te bieden voor een woning die aan al haar criteria beantwoordde, mits een paar lichte opfrissingswerken. Want naast een nieuwe keuken en een iets modernere badkamer, zag alles er best goed uit. Toch? De realiteit pakte al snel anders uit, en ondertussen zit Emily een dikke 5 maanden in een totaalrenovatie. In ‘De Grote Renovatieblog’ vertelt ze je er alles over, van the good en the bad tot the ugly.


 

“We kopen het”.

Het was eruit voor we het goed en wel wisten, na 10 minuten rondlopen en haastig overleggen in de kelder toen de makelaar als eerste de trap naar boven weer opging. “Het heeft alles wat we zoeken”, zei ik tegen mijn vriend Bram. “Hij vraagt gewoon de vraagprijs – de vráágprijs, hoe vaak gebeurt dat nog? En er is niet superveel werk aan, toch? Kopen we het niet gewoon? We kopen het gewoon.”

De mooie hal maakte pakweg 75%... Nee, 95% uit van de snelle beslissing. Minus het zalmroze, weliswaar.
De mooie hal maakte pakweg 75%… Nee, 95% uit van de snelle beslissing. Minus het zalmroze, weliswaar.

 

Van opfrissing naar totaalrenovatie in 2 maanden

Nu, een dikke 7 maand later, blijkt “niet superveel werk aan, toch?” het understatement van jaar. De eeuw. Het millennium. Of toch zeker het understatement van mijn leven. En ja, ik mag dat zeggen, want mijn ‘licht op te frissen huis’ heeft op dit moment geen achtergevel meer. Echt. Het regent binnen. Onze hond deed uit complete verwarring al een plasje in onze toekomstige keuken, omdat die nu letterlijk overgaat in onze tuin. Ik wil maar zeggen.

In amper een paar maanden gingen we van ‘een upgrade van de keuken en de badkamer’ naar een totaalrenovatie die elke ruimte in het huis aanpakt. Voorbeeld: we beslisten gisteren om toch een muur van onze badkamer af te breken en te vervangen door gyproc. Reden? We willen de deur 20 cm naar rechts verplaatsen. Want we hadden nog niet genoeg te doen of zo.

Dit is dus De Deur.
Dit is dus De Deur.

 

Gezellig renoveren, samen met half België

Urenlang nadenken, discussiëren, plannen uittekenen en droomwoningen bouwen in de Sims 4 – da’s één ding. Goede vakmannen vinden om die plannen dan ook nog eens uit te voeren, da’s iets helemaal anders. Zeker in een jaar waarin precies iéderéén beslist heeft om zijn gevel aan te pakken, zijn ramen te vervangen of zijn keukenvloer uit te breken. De wachtlijsten zijn enorm, en door de sterk stijgende prijzen is ons budget ondertussen een schmudget geworden.

Onze aannemer Peter, toffe mens, had eigenlijk beslist om geen enkele opdracht meer aan te nemen voor het bouwverlof. Wij zijn dus de job die hij tussen de soep en de patatten doet, of liever: tussen de hagel en de regen, want hij heeft vooral terrassen op zijn to-dolist staan. Dat betekent natuurlijk ook dat zijn schema volledig afhankelijk is van het weer, en wij volledig afhankelijk zijn van zijn schema. Stress? Neu.

Ik ontdekte ook al snel dat de beste manier om met Peter te communiceren sms was. Allez, ’t is te zeggen: meestal toch.
Ik ontdekte ook al snel dat de beste manier om met Peter te communiceren sms was. Allez, ’t is te zeggen: meestal toch.

 

Poutrelfest

Peter is vooral verantwoordelijk voor de ruwbouwwerken in de keuken. Zo zag de keuken eruit toen we het huis kochten:

 

“Ooh, die boog, zo romantisch, zo schoon!”, denk je misschien. Ja-ha, dacht ik ook, tot bleek dat die op een zeer onlogische plek stond en keiveel licht wegnam van het dakraam. Die boog moest dus weg. En als we de boog wegdeden, dan konden we evengoed meteen een extra raam steken om de keuken NOG lichtrijker te maken. Toch? (Echt heel veel van onze voorstellen aan elkaar eindigden op ‘…. Toch?’.)

Het plan voor onze nieuwe keuken zag er dus zo uit:

 

Ik weet het. Prachtig. Een poutrel van net geen 6 meter ging mijn droom van een glazen oase waarmaken. Enne: ondertussen zijn die werken ook al uitgevoerd (hence: de open achtergevel). Onze keuken ziet er nu zo uit:

 

Ja. Mooi hé. Echt, amai. Zo open. Goede beslissing. En toch, missch- nee nee. Dit is wat we wouden! Dit is prachtig. Al zou het miss- stop, stop ermee, dit is ‘m, dit is de droom! Magnifiek. Mooi uitgevoerd.

Oké, nee. Eerlijk: toen we daar stonden, dachten we maar aan één ding.

 

Het hielp natuurlijk ook niet dat Peter zelf ook zei: “zeg, had ge dat nu ook niet gewoon mee kunnen uitbouwen?”

JA PETER. DAT HADDEN WE KUNNEN DOEN JA. SHHT.

In ieder geval: nu sussen we onszelf met woorden zoals “binnentuin” en “patio” en “teranda” (copyright Harry & Jerina, Huis Gemaakt, 2021).

 

Summer is coming

Renoveren, dat is ook je hele planning afstellen op *ominous music* het bouwverlof. Tussen 12 juli en 31 juli genieten onze vakmannen van (absoluut welverdiende) rust. Onze communicatie met bouwpartners bestaan dus grotendeels uit “lukt dit nog voor het bouwverlof?”. Het effect van een ‘ja’- of ‘nee’-antwoord op onze agenda is eigenlijk te vergelijken met de natte neus van ‘De Mol’-hond Isidoor in de zeer dichte nabijheid van dominosteentjes. Dramatisch. 

Zeker op vlak van pleisterwerken zitten we nog in de penarie. Want zonder gepleisterde muren in de keuken, komen de keukenbouwers onze keuken niet opmeten, en gaat onze keuken niet officieel in productie. Eén stukadoorfirma kwam ondertussen al offerte opmaken (de andere reageren gewoon niet – lees ‘gezellig renoveren met half België’). En die had tijd. Maar na wat Googlewerk vonden we de naam van de zaakvoerder terug in een artikel van HLN in combinatie met de woorden ‘slagen’, ‘verwondingen’ en ‘celstraf’. Dus ja.

Dus, euh, ken je een bezetter of stukadoor zonder strafblad en met tijd? LAAT HET ME WETEN. Ik heb graag een keuken voor 2022. Dank bij voorbaat.

 

Next on De Grote Renovatieblog  

  • Kloppen we ooit af op een finale indeling van de badkamer? (Het toilet heeft al op elke mogelijke vierkante meter gestaan)
  • Zullen onze ramen effectief in de tweede helft van juni geplaatst worden?
  • Beginnen we ooit met het plafond van de slaapkamer in gyproc te steken? (Aantal keer al uitgesteld: 5)

Liefs van je kapoen,

Emily

Artikel geschreven door

Je huis verkopen begint bij de schatting. Wij helpen je graag verder

Voor je kan beginnen aan de verkoop van je woning, moet je eerst weten wat je woning waard is. Een vlotte verkoop staat of valt met je vraagprijs. Belangrijk dus. Straf komt graag langs, in het echt of virtueel, om je woning te schatten.

Deze website maakt gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.
Wij zoeken jouw pand