De Beste Moment Ooit Om Je Woning Te Verkopen?

Ons 6e artikel in de ‘c-serie’ en ditmaal beantwoorden we een vraag waar heel wat eigenaars mee spelen: Is het de beste moment ooit om vastgoed te verkopen? 

Feit 1: De vastgoedprijzen zijn nog nooit zo hoog geweest.

Feit 2: De waarde van residentieel vastgoed verdrievoudigde sinds 2000.

Sinds 2015 kent vastgoed in Vlaanderen maar liefst een stijging van 20%. Voor aantrekkelijke panden in gewilde buurten, ligt dit percentage ongetwijfeld nog een stuk hoger. Maar op langere termijn is die stijging nog indrukwekkender… *3 op 20 jaar tijd!.

Feit 3: Corona duwt voorlopig de prijzen nog hoger.

Corona snijdt daarbij voorlopig niet in de portefeuille van vastgoed verkopers. In tegendeel, de prijzen stegen maar liefst 7% t.o.v. dezelfde periode in 2019 en dat terwijl 2019 al een recordjaar was.

De verklaring hiervoor moeten we niet ver zoeken: het covid-19 virus heeft de baksteen in de maag van de Belg alleen maar groter gemaakt. Het virus heeft ons met de feiten op de neus gedrukt: de kwaliteit van je thuis bepaalt voor een groot stuk de kwaliteit van je leven. En doordat kopers hun criteria strenger worden, groeit de vraag in het marktsegment van leuke instapklare woningen en appartementen alleen maar verder.

Feit 4: Lenen voor een woning zal moeilijker worden.

Zoals je eerder al kon lezen in: Zullen de vastgoedprijzen dalen? zal lenen voor de gezinnen moeilijker worden…

Zonder een krediet (lening) zou een woning aankopen voor de meesten onder ons onmogelijk zijn. De vastgoedmarkt is daardoor dus eigenlijk voor een groot stuk ook een kredietmarkt.

Daarin verandert er toch wel wat. Eind 2019 maakte de NBB (Nationale Bank van België) ontlenen al moeilijker: 100% van de aankoopprijs ontlenen kon enkel nog voor de eerste eigen gezinswoning. Nu maakt de NBB bekend dat dit wordt herleid naar 90%, wat toch voor een aanzienlijk hogere eigen inleg zorgt bij de aankoop van een eerste woning. En dit zorgt uiteraard voor een daling in de vraag naar woningen. We zien dit als de grootste ‘bedreiging’ voor mogelijke prijsdalingen in het vastgoed. Een positieve noot: een hogere inleg betekent natuurlijk ook minder lenen en dus een minder hoge (maandelijkse) hypotheek.

Feit 5: De coronacrisis zorgt voor een krimpende vraag.

Aan de andere kant zien we dan weer globaal dat de impact van deze crisis zich langzaam maar zeker voelbaar maakt. Meer faillissementen, meer werklozen en een gigantische staatssteun die ook ooit zal moeten worden terugbetaald door (u raadt het al) uzelf (toch als u tot de categorie belastingbetalers hoort 🙂 ). .

Betekent dit dat we een prijsdaling verwachten?

Neen, we verwachten wel een beperkte krimp van de vraag waardoor, puur economisch gezien, de prijs ook een correctie zal kennen. Dat zal zich volgens ons in stedelijk gebied op jaarbasis niet vertalen in een gemiddelde prijsdaling, wel in minder exuberante verkoopprijzen zoals we die nu zien. 

Lenen is al moeilijker en de economische impact van de crisis die ons te wachten staat, zal het voor heel wat kopers moeilijk maken om een eigen woning te verzilveren.

Daartegenover staat dan weer dat minder kopers, meer huurders betekent. Combineer dat met het feit dat geld lenen voor investeerders alleen maar makkelijker is geworden door de crisis (the rich get richer…) en je weet dat er nog meer geld naar vastgoed zal vloeien vanuit investeerders kant. Een dalende vraag bij jonge gezinnen zal hier dus worden opgevangen door een stijgende vraag bij de investeerders. Belangrijk daarbij is wel dat een investeerder een stuk rationeler koopt, exuberante verkoopprijzen worden zo moeilijker te behalen.

Dit jaar zagen we vaak kandidaat kopers die soms zelfs uit frustratie hun financieringscapaciteit zo maximaal mogelijk benutten, gewoon om zichzelf ervan te verzekeren een eigen woonst te kunnen bemachtigen. Het was ons niet vreemd dat mooie instapklare appartementen en woningen vaak tienduizenden euro’s boven de door ons geschatte marktwaarde werden verkocht.

“Het was ons niet vreemd dat mooie instapklare appartementen en woningen vaak tienduizenden euro’s boven de door ons geschatte marktwaarde werden verkocht.” 

Die gekte zien we niet meteen zichzelf herhalen. Kortom, we verwachten dus een afkoeling op de residentiële markt.

Moet ik nu al starten met de verkoop van mijn woning? 

Waarom wachten? Profiteer mee van de ongeziene rush op vastgoed en verhoog je kans op een maximale verkoopprijs door nu te starten met verkopen. Begin met een gratis en vrijblijvende schatting met één van onze experten.

Eerder verschenen in onze ‘covid-19’ reeks:

Zullen de vastgoedprijzen dalen?

Hoe maak je je woning verkoopklaar?

Corona en de vastgoedmarkt.

Vastgoed post-corona.

7 tips om je woning meer waard te maken

Artikel geschreven door

Je huis verkopen begint bij de schatting. Wij helpen je graag verder

Voor je kan beginnen aan de verkoop van je woning, moet je eerst weten wat je woning waard is. Een vlotte verkoop staat of valt met je vraagprijs. Belangrijk dus. Straf komt graag langs, in het echt of virtueel, om je woning te schatten.

Deze website maakt gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.
Wij zoeken jouw pand