De 10 Miles van Straf: ontdek Antwerpen met de artistieke looproute van Philippe

 

Onze Philippe ontdekt de Antwerpse binnenstad al eens graag met loopschoenen aan zijn voeten. Zo houdt hij zijn kennis van de buurt én zijn conditie scherp (want Philippe drinkt ook graag wijntjes). Tijdens zijn uitjes geeft hij ook zijn ogen graag de kost: hoe meer murals en street art hij onderweg kan spotten, hoe beter. Vandaag deelt hij met jou een van zijn favoriete routes – perfect om het gat van de 10 Miles deze maand mee op te vullen.


 

Sint-Jansvliet > Zuid

En we zijn weg! We starten onze 10 Miles aan Sint-Jansvliet, het pleintje dat je vooral kent van de voetgangerstunnel. Onze motivatie krijgt meteen een boost dankzij de gloednieuwe muurschildering van Charlotte De Cock. Ze creëerde “Mushrooms” in opdracht van Made Estate, begin april 2021.

Van hieruit lopen we langs de Kaaien richting ’t Zuid. Langs het water heb je dan ook meestal een fris windje, en het is er minder druk dan de Kloosterstraat. Heb je trouwens al gehoord van schoenschraperkunst – kleine schilderijtjes en kunstwerkjes in de schoen-inhammetjes van oude woningen? In de Kromme Elleboogstraat ontdek je zo de ‘Global Family’.

Charlotte De Cock poseert voor haar indrukwekkende mural. (via @charlottedecock_artist)
Charlotte De Cock poseert voor haar indrukwekkende mural. (via @charlottedecock_artist)

 

Vlinderpaleis > Desguinlei

Aan de Van der Sweepstraat slaan we linksaf, richting het Vlinderpaleis. Tijdens de Antwerp Urban Trail kan je hier vaak gewoon doorlopen, maar daar stak de coronacrisis dit jaar een stokje voor. Wij lopen in ieder geval gewoon verder: via de Brusselsestraat naar de Desguinlei. Wanneer we zo’n 3,5 km aan het joggen zijn, passeren we langs het vroegere administratieve gebouw van de Stad Antwerpen. Sinds begin 2013 siert de mural ‘Urban Jungle’ deze gevel, een creatie van bekende Brusselse street artist Steve Locatelli. Normaal herken je hem aan zijn doodskoppen, maar hier wou hij vooral de link leggen met de groene Singel.

 

Jan Van Rijswijcklaan > Brouwerij De Koninck

Op het kruispunt van de Desguinlei en de Jan Van Rijswijcklaan slaan we linksaf. Een streepje architectuur mocht niet ontbreken in deze tour natuurlijk – en hier staan zeker een paar woningen die gezien mogen worden. We laten het Harmoniepark links van ons liggen en lopen zo in een rechte lijn naar Brouwerij De Koninck. In andere omstandigheden raad ik aan om hier een paar crowlers te laten opvullen, maar we hebben nog zo’n 10 kilometer te gaan. Vandaag pasen we dus even.

Mooi meegenomen bij de brouwerij: op de parking vind je deze mooie 'Wild Jo'-duifjes. (via @virginyhendrickx)
Mooi meegenomen bij de brouwerij: op de parking vind je deze mooie ‘Wild Jo’-duifjes. (via @virginyhendrickx)

 

Groen Kwartier > Zurenborg

We lopen rechtdoor de Boomgaardstraat in en volgen die tot aan de ingang van ‘t Groen Kwartier. Hier is The Jane natuurlijk het bekendste restaurant, gehuisvest in een oude kapel. Ook hier hebben we geen tijd om halt te houden, ook al is deze plek onlangs nog uitverkozen tot mooiste restaurant ter wereld. Wij hebben namelijk betere – of ja, toch andere – dingen te doen en lopen via de Wintergang van ’t Groen Kwartier naar de Lange Leemstraat

't Groen Kwartier in de lente: beeldschoon. (via @marc_de_pre)
’t Groen Kwartier in de lente: beeldschoon. (via @marc_de_pre)

 

We steken over aan de Guldenvliesstraat, onder de sporen door. Je hebt misschien al door dat ik wel van street art houd – daarom toch even speciale aandacht voor de muurschildering die verwijst naar Assassin’s Creed, het bekende spel van Ubisoft. Deze mag er echt wel zijn!

We lopen de Guldenvliesstraat uit én maken een note to self om, van zodra het weer mag, te reserveren bij Sail & Anchor – absoluut toprestaurant dat in deze straat wat verstopt zit. We draaien links de Cogels-Osylei in, waarschijnlijk de mooiste straat van Antwerpen. Geniet van de imposante gebouwen uit de Belle Epoque-periode terwijl je rustig doorjogt naar de Dageraadplaats in hartje Zurenborg. Dit moet een van de populairste pleintjes van ’t stad zijn, en natuurlijk ook de thuishaven van café Zeezicht. Een aanrader op vlak van sfeer en gezelligheid.

De Dageraadplaats - "De Plaats" voor de vrienden. (via @menuedwin)
De Dageraadplaats – “De Plaats” voor de vrienden. (via @menuedwin)

 

Nottebohmstraat > Stadspark

Op de Dageraadplaats volgen we de Nottebohmstraat en steken we over naar de Montensstraat, want daar wacht alweer een prachtige muurschildering op ons: “Mala Zimetbaum” van Belgische artiest Joachim. Mala was een joodse vrouw die in 1942 is gedeporteerd naar Auschwitz en daar heel wat gevangenen behoed heeft van de dood.

We slaan links af naar de Bleekhofstraat en joggen verder. Ondertussen zijn we over de helft, met al 8 kilometer in de beentjes. Aan de Provinciestraat slaan we links af en daarna meteen weer rechts: de koers naar het Stadspark is ingezet.

Adembenemend, deze "Mala Zimetbaum" van Joachim. (Foto via streetartantwerp.com)
Adembenemend, deze “Mala Zimetbaum” van Joachim. (Foto via streetartantwerp.com)

 

Stadspark > Eiermarkt

Het Stadspark ligt naast ons terwijl we via de Van Eycklei in centrum Antwerpen terechtkomen. Zit de moed nog hoog? Dan houdt niets je tegen om effectief het Stadspark in te trekken en er een extra kilometer bij te knallen. In ieder geval steken we daarna de Leien over en bereiken we via de Bourlastraat uiteindelijk de Leopoldstraat. Extra mooi is hier de plantentuin (den Botaniek).

We vervolgen onze weg naar de Huidevetterstraat en steken zo de Meir over naar de Eiermarkt. Bam: een nieuwe mural om te checken. Boven de parking staat in grote letters de naam van onze mooie stad. Aanvankelijk was dit kunstwerk maar tijdelijk, maar het groeide zo snel uit tot een cultureel ‘landmark’ dat het nu nog altijd te bewonderen is.

En zo is nog maar eens duidelijk dat Antwerpen altijd boven De Parking zal staan. (Foto via streetartantwerp.com)
En zo is nog maar eens duidelijk dat Antwerpen altijd boven De Parking zal staan. (Foto via streetartantwerp.com)

 

Melkmarkt > Eilandje

De gezellige Melkmarkt cruisen we door om uiteindelijk in de heraangelegde Lange Koepoortstraat te belanden. Deze straat is een erg leuke aanwinst voor de historische binnenstad en kreeg veel toffe nieuwe winkeltjes, zoals Modelo Art.

We passeren de 11de kilometer en trekken naar Klapdorp en de Paardenmarkt, om via het Hessenplein het Willemdok (en dus ’t Eilandje) te bereiken. Hier is het rustig lopen, en daarom trekken we even helemaal rond het water, uitstulping inbegrepen. Kilometer 13 is binnen!

Modelo Art: kleurrijk, net als onze stad. (Foto via @modeloludo)
Modelo Art: kleurrijk, net als onze stad. (Foto via @modeloludo)

 

Kaaien > Sint-Jansvliet

We banen ons terug een pad naar de Kaaien en trekken dan in één rechte lijn terug naar ons startpunt: Sint-Jansvliet. Met net geen 15 km in de benen vind ik dat we dat terrasje (of dat takeaway-pintje) nu wel verdiend hebben. Nog even blijven plakken in ’t Stad dus, voor we finaal naar huis gaan.


 

Van plan om Philippe zijn looproute te volgen? Neem gerust wat foto’s onderweg (ook van het mooie art work) en deel ze met ons via Instagram!

Artikel geschreven door

Je huis verkopen begint bij de schatting. Wij helpen je graag verder

Voor je kan beginnen aan de verkoop van je woning, moet je eerst weten wat je woning waard is. Een vlotte verkoop staat of valt met je vraagprijs. Belangrijk dus. Straf komt graag langs, in het echt of virtueel, om je woning te schatten.

Nog meer straffe tips?

Gerelateerde artikels

Deze website maakt gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.
Wij zoeken jouw pand