UPDATE 4/11: Plaatsbezoeken Opnieuw Verboden.
Gezien de nieuwe maatregelen zijn plaatsbezoeken opnieuw verboden.
Hoewel, want de beroepsfederatie is naar de Raad Van State getrokken om deze maatregelen aan te vechten. De reden? Het staat niet in het Ministrieel Besluit én notarissen hebben wel de toestemming om plaatsbezoeken te doen. In afwachting van meer duidelijkheid doen wij bij Straf Vastgoed in elk geval geen plaatsbezoeken. In afwachting van meer nieuws bereiden wij alvast een nieuw artikel over het effect op de vastgoedmarkt voor… To be continued ;).
UPDATE 15/5: De Vastgoedmarkt Trekt Opnieuw Aan.
Plaatsbezoeken zijn sinds 11 mei opnieuw toegestaan. We merken een verhoogde aanvraag van bezoek sindsdien, waarbij alle kijkmomenten en bezoeken snel volgeboekt worden. Het ziet er dus naar uit dat de vastgoedmarkt snel zijn tempo van voor de lockdown opnieuw zal hernemen.
Gezien reizen hoogstwaarschijnlijk beperkt zal worden, verwachten we ook een drukke zomer voor vastgoed. Normaal zijn de maanden juli & augustus zeer rustig op het gebied van aantal transacties in de sector. Echter zullen veel kopers en verkopers door het thuis zitten geconfronteerd worden met een thuissituatie die niet ideaal is: te klein, geen buitenruimte, slechte buren, geen leuke buurt, etc. Daarom zullen volgens ons veel gezinnen door de beperkingen op reizen deze tijd gebruiken om hun woonwensen te realiseren.
Wat normaal een slechte periode is om te verkopen (juli-augustus) kan nu net een troef worden om deze zomer al te starten met je woning op de markt te zetten.
Benieuwd wat er met de vastgoedprijzen zal gebeuren? Lees er hier alles over.
Dit rapport brengt de huidige situatie op de lokale vastgoedmarkt in beeld vanuit het standpunt van de verkoper. Zo wordt behandeld:
- De huidige situatie
Wordt er een prijscorrectie verwacht? Wat is de huidige stand van zaken wat betreft wetgeving en reglementering?
- Tips & veelgestelde vragen
Wat zijn de meest gestelde vragen en hoe hiermee om te gaan.
- Voor kopers:
Voor kopers wordt verwezen naar dit artikel: Gouden zoektips voor je droomwoning.
In dit artikel gaan we dus stap per stap te werk:
We duiken in de research die reeds gebeurd is omtrent het effect van eerdere pandemieën in de geschiedenis en het effect op de vastgoedmarkt en proberen zo een inschatting te maken van wat dit in de huidige situatie kan betekenen.
Ten tweede nemen we de huidige stand van zaken en regelgeving mbt vastgoed kopen en verkopen onder de loep. Wat mag nog wel en wat niet?
En als laatste bundelen we al deze informatie en bekijken we wat je nu concreet best doet als verkoper afhankelijk van je eigen specifieke situatie.
1. De research.
Laat ons beginnen met te zeggen dat de toekomst voorspellen onmogelijk is. We kunnen alleen maar kijken naar de geschiedenis en daaruit een inschatting maken voor wat het effect in deze situatie zou kunnen zijn.
Positief is dat er ondertussen al heel wat research gebeurd is hoe voorgaande pandemieën de vastgoedmarkt hebben beïnvloed en hoe bijvoorbeeld de markt in China nu aantrekt nu de situatie daar onder controle is. Voor de bronnen en studies zelf zie onderaan dit artikel.
Transactievolume:
Tijdens de lockdown:
Het aantal verkopen daalt tot 90% tijdens de lockdown / hoogtepunt van de pandemie. M.a.w. de verkopen vallen nagenoeg stil.
Na de lockdown:
- Na 8 weken bedraagt het aantal verkopen ongeveer 50% t.o.v. voorgaande periode.
- Na 16 weken is de markt hersteld tot ongeveer het niveau van voorgaande periode.
Verkoopprijzen:
Uit de eerste resultaten blijkt er geen significant waardeverlies maar de studies wijzen tegelijk ook uit dat prijsevoluties moeilijk te relateren zijn aan één bepaalde oorzaak en vaak beïnvloed worden door een samenspel van factoren.
2. Huidige regelgeving en stand van zaken.
De overheid heeft in samenspraak met de nodige beroepsfederaties de volgende beslissingen genomen:
Plaatsbezoeken:
- Plaatsbezoeken zijn volledig verboden.
- Zowel voor de particuliere verkopers als voor makelaars of notarissen.
- Virtuele rondleidingen kunnen natuurlijk wel plaatsvinden.
Verkoopovereenkomsten:
- De ondertekening van verkoopovereenkomsten op kantoor van de makelaar of bij de notaris zijn verboden.
- Digitale ondertekeningen zijn wel toegestaan.
- Ondertekeningen per post zijn ook toegestaan.
Conclusie:
De huidige verkopen kunnen nog worden afgerond, de verkoopovereenkomst wordt nog steeds binnen de 2 dagen door ons opgesteld maar de ondertekening gebeurt per post of digitaal i.p.v. op het kantoor van de makelaar of notaris.
Aktes:
- De termijn voor het verlijden van de akte is met 2 maanden verlengd.
- Momenteel worden er geen aktes ondertekend op het kantoor van de notaris.
- ‘Dringende afspraken’ bij de notaris kunnen nog wel. Dringend werd echter nog niet duidelijker gedefinieerd.
Update 10/4: Ondertekening van de notariële akte zou weldra volledig digitaal kunnen. Zie hier voor de aankondiging op notaris.be.
Huishoudelijke keuringen:
- Keuring elektrische installatie: Nieuwe keuringen zijn verboden door de federale overheid.
- EPC: Nieuwe keuringen worden ten stelligste afgeraden door het Vlaams Energie Agentschap.
- Brandveiligheidsattesten: Nieuwe keuringen zijn momenteel verboden door de overheid.
Banken:
- Kredietvoorstel bij aankoop: de geldende rentevoeten worden met 2 maanden verlengd voor de reeds ingediende dossiers.
- Hypothecair krediet: onder voorwaarden is een uitstel van betaling van het kapitaal mogelijk zonder bijkomende kosten.
- We zijn momenteel volop bezig meer concrete informatie te verzamelen.
Betekent dit dan dat er niet meer gekocht en verkocht kan worden?
Neen, er kunnen nog steeds verkoopovereenkomsten worden opgesteld (bij ons kan dat binnen de 2 dagen). Lopende verkopen kunnen dus verder worden afgehandeld.
Is de situatie ideaal om nu te verkopen? Neen, verre van. Maar er zijn altijd oplossingen, daarom ook ons advies in deel 3 voor verkopers.
3. Concrete tips voor verkopers.
Of je nu in een voorbereidende fase zit of reeds gestart bent met de verkoop van je woning, hieronder ontdek je exact hoe je de situatie nu het beste kan aanpakken.
Hierbij zal het advies afhankelijk zijn van 1 bepalende factor, namelijk hoe noodzakelijk is een snelle verkoop?
Ik moet snel verkopen, wat moet ik doen?
Als je omwille van bepaalde dwingende omstandigheden zo snel mogelijk moet verkopen ZIJN er een aantal manieren om alsnog je pand verkocht te krijgen:
- Virtuele tours.
- Kijkdag via een Facebook live evenement.
- Bezoeken via videocall (Whatsapp, Facebook, etc.).
- Contacteer een makelaar met een intern klantenbestand van kopers.
- Reclame campagne op sociale media (betalend enkel mogelijk via een immokantoor).
Hou er rekening mee dat virtuele tours leuk zijn om de mensen mss al een beetje warm te maken, maar niet overtuigend:
Uit een onderzoek van Funda.nl blijkt dat slechts 10% van de kandidaten een bod zou durven doen op basis van enkel een virtuele tour.
Concluderend, als je snel wil verkopen moet je rekening houden dat de situatie niet meteen in je voordeel speelt. Dat is nu eenmaal de realiteit. Een makelaar kan hierbij zeker het overwegen waard zijn om alsnog een zo hoog mogelijke prijs te kunnen realiseren.
Ik heb tijd maar mijn woning staat nog niet te koop, wat nu?
Als er geen hoogdringendheid is, raden wij sowieso aan om te wachten tot fysieke plaatsbezoeken terug kunnen plaatsvinden. Dit maximaliseert je kans op een vlotte verkoop aan de beste prijs. Gebruik deze tijd om je goed voor te bereiden:
- Klusjes in de woning
- Grondig oprommelen en kuisen
- Schrijf de notarissen aan om alle nodige documenten al op te vragen
- Vraag een virtuele schatting aan van je eigendom
Ik heb tijd maar mijn pand staat al te koop, wat nu?
We raden aan om voorlopig gewoon even alles on hold te zetten. Vervolgens kan je een nieuwe campagne lanceren op het moment dat bezoeken terug kunnen plaatsvinden.
Hoe zit het met de terugbetaling van mijn lening, datum of uitstel van de akte en de mogelijkheid voor een overbruggingskrediet?
Voor concreet advies m.b.t. financiering, hypotheken, overbruggingskredieten, uitstellen aktes zijn wij momenteel volop bezig alle nodige informatie te verzamelen. Deze volgt in een apart artikel.
Voor dagelijkse tips en updates m.b.t. deze situatie volg je ons best op Instagram:
Instagram.com/benjaminvandoorslaer
Bronnen: Funda.nl – Immotheker/Finotheker – Mijnverkoopmakelaar.nl –Midedp.com – Biv.be – CIB.be – notaris.be